Eurogroup: Ψάχνουν φόρμουλα για «καθολική συμφωνία» στις 22 Μαΐου

Eurogroup: Ψάχνουν φόρμουλα για «καθολική συμφωνία» στις 22 Μαΐου
epa04629276 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) speaks with Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde (R) during a special Eurogroup meeting of Finance Ministers on the situation in Greece, at the European Council headquarters, in Brussels, Belgium, 20 February 2015. The European Financial Stability Facility financial assistance to Greece expires at the end of February 2015. Greek's Finance minister had said ahead of the talks in Brussels that he hopes for an agreement over the country's bailout extension. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι λύσεις για το χρέος, η ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ, η συμμετοχή του ΔΝΤ και τι θα ζητήσουν από Τσίπρα-Μητσοτάκη.

Από τη στάση του ΔΝΤ και της Γερμανίας κρίνεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή μια νέα καθυστέρηση, που μπορεί να παρατείνει την αγωνία έως και μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των θεσμών που μίλησαν στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι για να συναινέσει στην «καθολική συμφωνία» (global deal) πρέπει οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν και να περιγράψουν συγκεκριμένες λύσεις για το χρέος. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

1. Τη δέσμευση για την επιμήκυνση των λήξεων στην αποπληρωμή των δανείων κατά 10 έως 15 έτη.

2. Μεγαλύτερες περιόδους χάριτος στην αποπληρωμή των κεφαλαίων κατά 4 έως 5 έτη.

3. Κλείδωμα των επιτοκίων σε «βιώσιμα» επίπεδα είτε μέσω swaps, είτε μέσω εξαγοράς υψηλότοκων δανείων (όπως αυτά του ΔΝΤ) με φθηνά κεφάλαια του ESM.

4. Δέσμευση για «πλαφόν» στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ώστε να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ το χρόνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

5. Συμφωνία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ φαίνεται να αποδέχεται τη διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία (έως το 2023) και στη συνέχεια στο 1,5%-2% του ΑΕΠ.

6. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να βρεθεί τώρα κοινός τόπος για το πρωτογενές πλεόνασμα, να συμφωνηθεί ότι θα επανεξεταστεί το 2018.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Όλο το παρασκήνιο για το χρέος: Τα μέτρα και γιατί διαψεύδει το Βερολίνο

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η συμφωνία «δεν μπορεί να τιναχθεί τώρα στον αέρα, τη στιγμή που φθάσαμε ως εδώ». Παραδέχονται, ωστόσο, ότι «οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες παραπάνω», καθώς όπως αναφέρουν, «η Ελλάδα θα παρακολουθεί ως απλός θεατής, ενώ το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα διαπραγματεύονται».

«Ο διάβολος κρύβεται στις διατυπώσεις» υποστηρίζουν Ευρωπαϊκές πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων. Όπως σημειώνουν, «βασική προτεραιότητα τώρα είναι να εκταμιευθεί η δόση, ώστε να μην συνεχιστεί η αβεβαιότητα στην οικονομία».

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν εάν δεν βρεθεί άμεσα ικανοποιητική φόρμουλα για το χρέος, που να καλύπτει το ΔΝΤ, τότε θα παραταθεί και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που μίλησαν στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στο αισιόδοξο σενάριο η ΕΚΤ θα λάβει απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο». Όμως, ακόμη και η καθυστέρηση μερικών εβδομάδων στην τελική συμφωνία για την αξιολόγηση θα φέρει την ποσοτική χαλάρωση ακόμη πιο μακριά, ίσως και τον Οκτώβριο. «Εάν φθάσουμε ως το Σεπτέμβριο, στις γερμανικές εκλογές, ίσως η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να μην μπορέσει να λάβει απόφαση και το ζήτημα να παραπεμφθεί στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, που ζητούν να γίνει προσπάθεια για να κλείσει στις 22 Μαϊου η συμφωνία.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε τις διατυπώσεις, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι», υποστηρίζει άλλος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους. Όπως αναφέρει, «θα πρέπει όλες οι πλευρές να παρουσιάσουν ένα αφήγημα, που να ικανοποιεί τα ακροατήριά τους» και προσθέτει: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να υποστηρίξει στο Διοικητικό του Συμβούλιο πως θα μπει μόνο για ένα χρόνο στο ελληνικό πρόγραμμα και στα μέσα του 2018 θα αποπληρωθεί για όλα τα δάνεια, που έχει δώσει στην Ελλάδα». Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος, «η Γερμανία θα πρέπει να φανεί ότι δεν κάνει καμία παραχώρηση για το χρέος».

Πηγές της Κομισιόν, πάντως, δηλώνουν αισιόδοξες πως στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαϊου, θα υπάρξει έτοιμο σχέδιο για τα επόμενα βήματα στο χρέος με περιγραφή συγκεκριμένων μέτρων, που θα ικανοποιούν τόσο το ΔΝΤ, όσο και τους Γερμανούς. Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρουν, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, θα περιγραφούν ως πλαίσιο, αλλά δεν θα ποσοτικοποιηθούν τώρα. Η ποσοτικοποίηση θα γίνει στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, καθώς κανένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν θέλει να δώσει τώρα λεπτομέρειες, που θα μπορούν να εκμεταλλευθούν οι αγορές. Υποστηρίζουν, πάντως, ότι στην ανακοίνωση των μέτρων και με την συμμετοχή του ΔΝΤ, οι επιπτώσεις στα ελληνικά ομόλογα θα είναι άμεσες και θα οδηγήσουν σε αλλαγή του κλίματος και σε διευκόλυνση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Ανησυχία για περαιτέρω καθυστερήσεις προκαλεί και η πληροφορία, που μετέφερε την Παρασκευή κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, άλλη Ευρωπαϊκή πηγή, για την απαίτηση εγγυήσεων από τη ΝΔ ότι δεν θα ακυρώσει τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα από τη Βουλή.

Αξιωματούχοι του Ταμείου εκτιμούν ότι «η δήλωση της ΝΔ πως θα αντιταχθεί στα μέτρα, αλλά θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση, εκτός εάν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για αλλαγές, φαίνεται να ικανοποιεί αυτό το αίτημα για εγγυήσεις», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται εάν θα ζητηθεί αυτή η δήλωση να αποτυπωθεί και σε γραπτή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή το ΔΝΤ θα αρκεστεί στην προφορική διατύπωση.

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθερία