Europol: Εκτεθειμένοι οι Βρετανοί στην τρομοκρατία σε περίπτωση Brexit

Europol: Εκτεθειμένοι οι Βρετανοί στην τρομοκρατία σε περίπτωση Brexit
epa05032796 Europol Director Rob Wainwright holds a news conference at the European Parliament in Brussels, Belgium, 19 November 2015. Europol chief Rob Wainwright warned that Europe is facing its most serious terrorist threat in more than a decade, and said that information-sharing can make the difference in 'dentifying or not a planned terrorist action in time.' EPA/LAURENT DUBRULE

Η πρώτη ηχηρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ήρθε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας.

H βρετανική αστυνομία θα έχει δυσκολότερο έργο αναφορικά με την προστασία των πολιτών από επιθέσεις τρομοκρατών, αλλά και από το οργανωμένο έγκλημα, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Europol τη Δευτέρα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ένα βασικό επιχείρημα των Βρετανών ευρωσκεπικιστών.

«Εάν αφαιρέσουμε τις υποδομές που εκείνοι οι ίδιοι (η βρετανική αστυνομία) έχουν βοθήσει να σχεδιαστούν τα τελευταία 40 χρόνια, θα καταστεί δυσκολότερο το έργο της Βρετανίας να προστατεύσει τους πολίτες της από την τρομοκρατία», επισήμανε ο Ρομπ Γουένραϊτ, ο διευθυντής της ευρωπαϊκής αστυνομίας.

Ο Ιάν Ντάνκαν Σμιθ, υπουργός Εργασίας της βρετανικής κυβέρνησης, που πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση των 28 κρατών μελών, υποστήριξε το Σαββατοκύριακο ότι η παραμονή στην ΕΕ θα αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων όπως εκείνη του Παρισιού.