Eurostat: Οι Ελληνίδες γεννάνε λιγότερα παιδιά από τις άλλες Ευρωπαίες

Eurostat: Οι Ελληνίδες γεννάνε λιγότερα παιδιά από τις άλλες Ευρωπαίες
ÌçôÝñåò èçëÜæïõí ôá âñÝöç ôïõò äçìüóéá óôçí êåíôñéêÞ ðëáôåßá ôçò Êáñäßôóáò, ÊõñéáêÞ 6 Íïåìâñßïõ 2016. «Õðïóôçñßîôå ôéò ìçôÝñåò íá èçëÜóïõí ïðïôåäÞðïôå ïðïõäÞðïôå», åßíáé ôï ìÞíõìá ôçò öåôéíÞò êáìðÜíéáò ãéá ôï ìçôñéêü èçëáóìü. Óôá ðëáßóéá ôïõ åïñôáóìïý ôçò Ðáãêüóìéáò ÅâäïìÜäáò Ìçôñéêïý Èçëáóìïý, ôï ÐáíåëëÞíéï Äßêôõï Åèåëïíôéêþí ÏìÜäùí ÕðïóôÞñéîçò Ìçôñéêïý Èçëáóìïý êáé Ìçôñüôçôáò äéïñãÜíùóå ôïí 7o Ðáíåëëáäéêü Ôáõôü÷ñïíï Äçìüóéï Èçëáóìü óå ðåñéóóüôåñåò áðü 50 ðüëåéò ôçò ÅëëÜäáò. Óôçí Êáñäßôóá ôçí äéïñãÜíùóç áíÝëáâå ãéá 4ç ÷ñïíéÜ ç ÏìÜäá Åèåëïíôþí êáé Õðïóôçñéêôþí Ìçôñéêïý Èçëáóìïý êáé Ìçôñüôçôáò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÂÁÚÏÓ ×ÁÓÉÁËÇÓ

Μεταξύ 2001 και 2015 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειωθήκαν κατά περίπου 10%.

Οι Ελληνίδες γεννάνε λίγα παιδιά και σε μεγάλη ηλικία σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από μία έρευνα της Eurostat για τη γονιμότητα στην ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο λεγόμενος δείκτης γονιμότητας ήταν το 2015 στην Ελλάδα 1,33 έναντι 1,25 που ήταν το 2001. Στην ΕΕ ήταν 1,58 και 1,46 αντιστοίχως. Το 2015 οι υψηλότεροι δείκτες ήταν στη Γαλλία (1,96) και Ιρλανδία (1,92), ενώ οι χαμηλότεροι ήταν στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τη μέση ηλικία στην οποία μία γυναίκα αποκτά παιδί, στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Ισπανία είναι τα περίπου 30 χρόνια. Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Πολωνία, η αντίστοιχη ηλικία είναι μεταξύ 26 και 27 ετών. Τέλος, μεταξύ 2001 και 2015 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειωθήκαν κατά περίπου 10%, ενώ στη Σουηδία και την Τσεχία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 20%.