Eurovision 2024: Το Βέλγιο διέκοψε την εμφάνιση του Ισραήλ για να δείξει αντιπολεμικό μήνυμα

Eurovision 2024: Το Βέλγιο διέκοψε την εμφάνιση του Ισραήλ για να δείξει αντιπολεμικό μήνυμα
Eden Golan representing Israel with the song "Hurricane" performs on stage during the second semi-final of the 68th edition of the Eurovision Song Contest (ESC) at the Malmo Arena, in Malmo, Sweden, on May 9, 2024. A week of Eurovision Song Contest festivities kicked off on May 4, 2024 in the southern Swedish town of Malmo, with 37 countries taking part. The first semi-final took place on May 7, the second on May 9, and the grand final concludes the event on May 11. (Photo by Jessica GOW / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT Photo: AFP
Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της Ισραηλινής Eden Golan, η ραδιοτηλεόραση της χώρας μετέδιδε μήνυμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Όσο και αν η EBU επιμένει και φτάνει ακόμα και σε σημείο να λογοκρίνει –θυμήσου τι έγινε μόλις προχθές με την περίπτωση του Σουηδού Eric Saade– πως η Eurovision είναι μία διοργάνωση μη πολιτικού χαρακτήρα, στην οποία δεν έχουν θέση πολιτικά μηνύματα, ο πολιτικός χαρακτήρας υπάρχει και το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Με τη Ρωσία να είναι αποκλεισμένη από τη διοργάνωση από το 2022, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και τον πόλεμο που εξακολουθεί να διεξάγει και το αρχικό τραγούδι του Ισραήλ να αποκλείεται από τους διοργανωτές με την κατηγορία ότι πρόκειται για πολιτικό τραγούδι για τη Χαμάς, η συνέχεια δόθηκε από το Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το eurovisionfun, η βελγική δημόσια τηλεόραση VRT διέκοψε την εμφάνιση του Ισραήλ με την Eden Golan στον Β’ Ημιτελικό για να μεταδώσει μήνυμα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, “ακυρώνοντας” το σλόγκαν της Eurovision 2024, “United by Music“, που αναφέρεται στον οικουμενικό τρόπο που μας συνδέει η μουσική.

Η διακοπή της μετάδοσης ήταν ενέργεια του συνδικάτου του VRT, το οποίο και υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός υπερασπιζόμενο και τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στην εμπόλεμη ζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ.

Παρακολουθούμε με τρόμο τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή εδώ και μήνες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Κράτος του Ισραήλ πραγματοποιεί μια γενοκτονία και γι’ αυτό είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι υπάρχει Ισραηλινή συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Το να μην κάνεις τίποτα, απλώς να παρακολουθείς, δεν είναι πλέον επιλογή.

Δυστυχώς, η EBU κατέστησε δυνατή την είσοδο του Ισραήλ και γι’ αυτό αποφασίσαμε να διακόψουμε τη μετάδοση. Ελπίζουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις μάχες και τις δολοφονίες, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές και τον Τύπο να εισέλθουν και να καθίσουν για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Και ο Mustii, ο εκπρόσωπος του Βελγίου στη φετινή Eurovision δεν έμεινε αμέτοχος και έστειλε το δικό του αντιπολεμικό μήνυμα, καθώς κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στον Β’ Ημιτελικό αποκαλύφθηκε το τατουάζ “PEACE” στο μπράτσο του με το οποίο έκανε έκκληση για ειρήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr