Euroworking Group: Όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος

Euroworking Group: Όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος
Italian Prime Minister Matteo Renzi (2nd L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) attend a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 25, 2015. REUTERS/Yves Herman - RTR4YXOA

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι αποσύρεται και η πρόταση των δανειστών - Το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη δήλωσε ο Σόιμπλε.

Aρνητική εισήγηση για επέκταση του ελληνικού προγράμματος έδωσε σήμερα το μεσημέρι το EuroWorking Group.

Η απόφαση πλέον περνά στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με επίκεντρο την πρόταση των Θεσμών αποτελεί «μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα και «κλείνει την πόρτα στη συνέχιση των συνομιλιών».

«Εξεπλάγην πολύ αρνητικά» από την ανακοίνωση, είπε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Θα ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό και θα συζητήσουμε τις συνέπειες» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν θα συζητήσουμε σήμερα το δημοψήφισμα. Θα συζητήσουμε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Βέλγος υπουργό Οικονομικών,Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ.Όπως είπε, η 30η Ιουνίου είναι πολύ κοντά πλέον και πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και μετά να δράσουμε.

«Υπήρχαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και θα συνεχίσω την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάκλ Νούναν. Ανέφερε ότι εξεπλάγη από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα και εξέφρασε τη στήριξή του στον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση.Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τί θα γίνει την επόμενη εβδομάδα,ενώ σημείωσε ότι “πηγαίνουμε προς αχαρτογράφητα νερά”.

Εξάλλου,ο κ.Νούναν ανέφερε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ , Μάριο Ντράγκι σχετικά με το πόσος χρόνος απομένει και τί σκοπεύει να κάνει η Τράπεζα με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).Tέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταφύγει σε δημοψήφισμα, ο Ιρλανδός υπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να αναμειχθεί.

«Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στούμπ, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, σχεδόν συναίνεση, μέσα στο Eurogroup που αποκλείει την παράταση.Πρόσθεσε ότι η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και πως ως ευρωπαϊστής, αισθάνεται λύπη για τον ελληνικό λαό.

Σεβόμαστε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα, ωστόσο έχει εκλεγεί για να παίρνει αποφάσεις και αυτό θα έπρεπε να κάνει, είπε προσερχόμενος ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πήτερ Καζιμίρ. Ανέφερε πως αν η Ελλάδα απορρίψει την πρόταση που είναι στο τραπέζι, το πρόγραμμα έχει τελειώσει.

Τέλος,ο Μαλτέζος, υπουργός Οικονομικών, Έντουαρντ Σκιλούνα δήλωσε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια νομιμοποιημένη κίνηση για κάθε κυβέρνηση, ωστόσο η απόφαση αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε μια ατυχή στιγμή, καθώς μένουν λίγες μέρες για τη λήξη της παράτασης. Όπως σημείωσε θα έπρεπε να την είχε λάβει νωρίτερα, γιατί σήμερα ο σκοπός της συνάντησης ήταν να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να ζητήσουμε την έγκρισή της αύριο από τα κοινοβούλια.

Μοσκοβισί: Δουλεύαμε για να καλύψουμε το κενό

Τo Εurogroup πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εξετάσει αν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ακόμα εφικτή δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

To κενό που απομένει στις θέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι σχετικά περιορισμένο, δήλωσε ο Π.Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δούλευε μέχρι αργά χθες τη νύχτα για να καλυφθεί το κενό αυτό , βάσει της εντολής που έχει λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά παράλληλα η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αξιόπιστες και συμπαγείς μεταρρυθμίσεις.

Συνάντηση με Ντράγκι μετά το Eurogroup

Η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής τςη ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.