EuroWorking Group: Τρία αγκάθια για τη δόση

EuroWorking Group: Τρία αγκάθια για τη δόση

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι τρεις βασικές εκκρεμότητες στο σημερινό EuroWorking Group με στόχο την άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης 7,5 δις ευρώ. 

Το EuroWorking Group, που συνεδριάζει σήμερα στις 15:00, θα ελέγξει το αν τελικά πληρούνται τα προαιπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους  7,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, συνεχίζουν να υπάρχουν τρεις σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, τα προαπαιτούμενα που δεν εχουν ικανοποιηθεί και ενδέχεται να δημιουργήσουν κώλυμα στην σημερινή απόφαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών είναι:

  • Η  σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development
  • Η μεταβίβαση του υπόλοιπου ποσοστού του Δημοσίου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν τα στελέχη του να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο άσκησης διώξεων σε βάρος τους.

Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει και πάλι την Πέμπτη, οπότε αν όχι σήμερα, τότε σίγουρα στα τέλη της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση και θα δοθεί το πράσινο φώς για την πολυπόθητη δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ζητούμενο είναι το θέμα της εκταμίευσης να έχει κλείσει εντός της εβδομάδας 13-17 Ιουνίου, καθώς στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά, ένεκα Βρετανικού Δημοψηφίσματος.