«Ευελιξία» στις κυρώσεις κατά Τουρκίας για τους S-400 ζητά ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν επιθυμεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, και προτείνει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε χθες Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να πείσει Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να του δώσουν περιθώριο ελιγμών στην απάντηση που θα δώσει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Άγκυρα, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα παρευρισκομένους στη συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με το NBC, ο Τραμπ ζήτησε να έχει μια «ευελιξία» για την απάντηση της Ουάσινγκτον στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των εν λόγω οπλικών συστημάτων και επιχειρηματολόγησε ενάντια στην επιβολή ανταποδοτικών μέτρων αυτή τη στιγμή.

Το αμερικανικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε στους γερουσιαστές ότι πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίτευξη μιας λύσης που θα χαλιναγωγήσουν καλύτερα την Τουρκία, από ό,τι θα γινόταν με την επιβολή μέτρων.

Στους 45 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση η οποία διήρκησε περίπου 70 λεπτά ήταν μεταξύ άλλων οι Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Τεντ Κρουζ, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ραντ Πολ, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Τοντ Γιανγκ.

Η Washington Post σε δημοσίευμα της ανέφερε ότι ο Τραμπ πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αντί για επιβολή κυρώσεων, πρόταση με την οποία διαφωνεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας γερουσιαστής Τζέιμς Ρις.

Ένα βοηθητικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών είπε στο CNN ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως έχει κάποιο περιθώριο ελιγμών με δεδομένο ότι θα χρειαστούν μήνες για την πλήρη παράδοση των S-400 από την Ρωσία στην Τουρκία.

Η αμερικανική νομοθεσία Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act- CAATSA), προβλέπει τιμωρητικά μέτρα ενάντια στην Άγκυρα για την αγορά των S-400.

Από την άλλη, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Ερντογάν με αφορμή την συμπλήρωση 96 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως και έναν αιώνα πριν, έχει και σήμερα τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει οποιαδήποτε απειλή για τη δημοκρατία της, την επιβίωση, την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Προειδοποίησε πως οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική μεσόγειο και τη βόρεια Συρία «επιδεικνύουν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματα τόσο της Δημοκρατίας της Τουρκίας όσο και των τουρκοκυπρίων». «Καμία απειλή κυρώσεων, κρυφή ή ανοικτή, δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από τον δίκαιο σκοπό της», συμπλήρωσε.