Ευρωεκλογές: Ελάχιστη η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για deepfakes – Η προσοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ευρωεκλογές: Ελάχιστη η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για deepfakes – Η προσοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Microsoft έχει εκπαιδεύσει τους υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρακολουθούν την κατάσταση.

Η Microsoft δεν κατέγραψε σημαντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εκστρατειών παραπληροφόρησης στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, Μπραντ Σμιθ, στο Reuters.

Ο Σμιθ βρέθηκε στη Στοκχόλμη για να ανακοινώσει το σχέδιο της Microsoft να επενδύσει 33,7 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (3,21 δισεκατομμύρια δολάρια) για την επέκταση της υποδομής cloud και τεχνητής νοημοσύνης στη Σουηδία σε διάστημα δύο ετών.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο της δημιουργίας καταχρηστικού περιεχομένου και μια μορφή καταχρηστικού περιεχομένου θα ήταν οι βαθιές απομιμήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη» δήλωσε ο Σμιθ.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψεύτικες ψηφοφορίες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη (deepfakes), χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στις εκλογές αλλού στον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν και την Ινδονησία.

Στην Ινδία, έγιναν viral βίντεο deepfake με δύο από τους κορυφαίους ηθοποιούς του Μπόλιγουντ της Ινδίας να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και να ζητούν από τους πολίτες να ψηφίσουν το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου στις γενικές εκλογές της χώρας.

Τον περασμένο μήνα η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης διέψευσε ένα ρωσόφωνο βίντεο στο YouTube που ανήκει στην Google, το οποίο έλεγε ότι οι πολίτες έφευγαν από τη δικτατορία στην Πολωνία, μέλος της ΕΕ, και αναζητούσαν καταφύγιο στη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Η Microsoft έχει εκπαιδεύσει τους υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρακολουθούν την κατάσταση, ανέφερε ο Σμιθ.

«Δεν έχουμε δει μια ενεργητική προσπάθεια να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εκλογές. Δεν έχουν τελειώσει ακόμη, οπότε δεν πρέπει να κηρύξουμε τη νίκη» πρόσθεσε.

«Βλέπουμε απλώς ότι οι Ρώσοι επικεντρώνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες» σημείωσε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι η Microsoft θα εκδώσει έκθεση για το θέμα αργότερα τη Δευτέρα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε τον Οκτώβριο στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή την αναγνώριση περιφερειακών Ολυμπιακών συμβουλίων για τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας – Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com