Ευρωπαϊκό και αμερικανικό υπουργικό συμβούλιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατία

Ευρωπαϊκό και αμερικανικό υπουργικό συμβούλιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα συναντηθούν την Κυριακή στο Παρίσι για να συζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά την αιματηρή επίθεση στη σατιρική γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Πρόκειται παράλληλα για μια ευκαιρία για εκείνους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, την απόρριψη της τρομοκρατίας, αλλά επίσης για να ανταλλάξουν απόψεις μαζί μας για την κοινή αυτή πρόκληση που μας απευθύνουν οι τρομοκράτες και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί συλλογικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής», εξήγησε ο Καζνέβ.

Λίγο νωρίτερα ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι ο Έρικ Χόλντερ θα μεταβεί στο Παρίσι την Κυριακή για να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο για την τρομοκρατία, έπειτα από πρόσκληση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Μετά τις επαχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ θα μεταβεί στο Παρίσι για το διεθνές υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή 11 Ιανουαρίου έπειτα από πρόσκληση του υπουργού» Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός.

Η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, διευκρίνισε η ίδια πηγή, και θα αφορά «συζητήσεις για τον τρόπο εντοπισμού τρομοκρατικών απειλών, σύλληψης ξένων μαχητών και αποτροπής του βίαιου εξτρεμισμού».

Παράλληλα χθες Τετάρτη το FBI προσέφερε τη βοήθειά του στις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της Σαρλί Εμπντό.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή και ανοικτή επαφή με τους ομολόγους μας των δυνάμεων ασφαλείας», είχε επισημάνει μια εκπρόσωπος του FBI, υπογραμμίζοντας ότι ο νομικός ακόλουθος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι «συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές» ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για το έγκλημα αυτό.