Ευρωπαϊκό μηχανισμό ανεφοδιασμού φυσ. αερίου προτείνει ο Γ. Μανιάτης

Ευρωπαϊκό μηχανισμό ανεφοδιασμού φυσ. αερίου προτείνει ο Γ. Μανιάτης

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα ένιωθαν τις συνέπειες από ένα ρωσικό εμπάργκο εξαγωγής φυσικού αερίου τον χειμώνα.

Στα σενάρια ελλείψεων φυσικού αερίου εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και στους τρόπους  με τους οποίους θα μπορούσε να ανταπεξέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναφέρεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η Ελλάδα προμηθεύεται το 60% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Οι αγωγοί περνάνε μέσα από την Ουκρανία. Έχουμε επεξεργαστεί διαφορετικά σενάρια κρίσης. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα για την οικονομία μας ή για τα νοικοκυριά. Διαθέτουμε, ευτυχώς, έναν αποτελεσματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου κοντά στην Αθήνα, τον οποίο τώρα εκσυγχρονίζουμε. Από αυτόν μπορούν να επωφεληθούν και οι γειτονικές χώρες, στην περίπτωση που προκύψουν δυσκολίες», σημειώνει ο κ. Μανιάτης και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα μπορούσε να κάνει η Ευρώπη, αναφέρει ότι σε επιστολή προς τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, έχει προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης.

«Η θεμελιώδης αρχή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Από τα 28 κράτη της ΕΕ υπάρχουν δέκα ή δώδεκα που εξαρτώνται από προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τα υπόλοιπα όχι. Πρέπει αυτά να βοηθήσουν τα υπόλοιπα και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ισοσκελιστούν ενδεχόμενες δυσχέρειες στην τροφοδοσία από τους αγωγούς, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας υγροποιημένου αερίου», επισημαίνει και προσθέτει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον από κοινού.

«Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι το πλεονάζον φυσικό αέριο δεν θα εξάγεται τώρα σε τρίτες χώρες, αλλά θα διατίθεται για τις δικές μας ανάγκες στην Ευρώπη», εξηγεί ο υπουργός ΠΕΚΑ, λέγοντας ενδεικτικά ότι από τον ελληνικό σταθμό θα μπορούσαν να εφοδιάζονται γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. «Η ιδέα είναι εμείς στην Ευρώπη να χρησιμοποιούμε από κοινού τις διαθέσιμες παραγωγικές δυνατότητες υγροποιημένου αερίου», δηλώνει.

Σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες δράσεις, ο κ. Μανιάτης εκτιμά ότι στην κρίση ενυπάρχει μία ευκαιρία, εάν χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία μίας στενότερης, κοινής ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Τώρα φαίνεται όχι μόνο πόσο σημαντική είναι η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας μας, αλλά επίσης η καλύτερη δικτύωση της Ευρώπης με γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και αγωγούς», καταλήγει.

Σύμφωνα με μελέτη του Institute of Energy Economics του Πανεπιστημίου της Κολονίας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και διερευνά το τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο για έναν, τρεις, έξι ή εννέα μήνες, εκτιμάται πως ένα ρωσικό εμπάργκο εξαγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2014/15 που θα διαρκέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι η Φινλανδία δεν έχει δυνατότητες αποθήκευσης και το 100% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη χώρα που θα αντιμετωπίσει ελλείψεις εφοδιασμού- έως και 10% κατά τον πρώτο μήνα και πάνω από 50%, αν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για τρεις μήνες.

Ένα τριών μηνών ρωσικό εμπάργκο θα προκαλέσει στην Πολωνία έλλειμμα 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και στην Τουρκία έλλειμμα 3,8 δισ. κυβικών μέτρων. Αναφέρεται ακόμη ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα, οι βαλκανικές χώρες και η Εσθονία θα αισθανθούν τις επιπτώσεις ενός εμπάργκο έξι μηνών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα για εννέα μήνες, οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία θα «πληγούν σοβαρά» και συνολικά 46 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που θα κάλυπταν τις ευρωπαϊκές ανάγκες δεν θα παραχωρηθούν.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν επίσης προβλήματα, καθώς και οι χώρες που θα αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα μετά από τρεις μήνες (Φινλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Αυστρία, το σύνολο των Βαλκανίων, Εσθονία και Ελβετία).

Οι χώρες στις οποίες η προμήθεια φυσικού αερίου θα είναι εξασφαλισμένη ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας διακοπής εννέα μηνών είναι εκείνες που εξακολουθούν να έχουν τα δικά τους αποθέματα φυσικού αερίου, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χώρες που εισάγουν από τους γείτονές τους ή με τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι επίσης ασφαλείς, δηλαδή το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Αλλά και η Ρωσία θα πληγεί σοβαρά, καθώς θα χάσει 4-4.500.000.000 ευρώ από τα έσοδα για κάθε μήνα του εμπάργκο. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα κέρδους της Gazprom, και να μειώσει την ικανότητα της εταιρείας να συμβάλει στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσαν τέλος οι Γερμανοί ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πούτιν εγκαινίασε την κατασκευή του πρώτου ρωσοκινεζικού αγωγού αερίου

Ρωσία: «Μεγάλοι κίνδυνοι» για την προμήθεια φυσικού αερίου