Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Εάν η Ιταλία δεν κάνει πίσω, θα έρθει κούρεμα καταθέσεων

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Εάν η Ιταλία δεν κάνει πίσω, θα έρθει κούρεμα καταθέσεων

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το βασικό επιχείρημα στη διαμάχη για το έλλειμμα είναι πως η Ιταλία δεν μπορεί να διασωθεί από τον ESM.

 

Το φάσμα μεγάλης αναδιάρθρωσης χρέος και κουρέματος καταθέσεων αντιμετωπίζει η Ιταλία εάν δεν κάνει πίσω στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό. Αυτό ανέφεραν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υποτιμούν το μέγεθος, την απόλυτη τρέλα της απόκλισης. Και οι προβλέψεις των Ιταλών για την ανάπτυξη είναι αστείες. Η ανάπτυξη, ειδικά με την κυβέρνηση αυτή, δεν θα βελτιωθεί, θα επιδεινωθεί» ανέφερε ένας αξιωματούχος.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί μέσω του ESM. Και δεν είναι μόνο τεχνικά ζητήματα για το μέγεθος του ESM, αλλά πρώτα από όλα πολιτικά: οι πολίτες, ειδικά των βόρειων χωρών, αλλά και άλλοι, δεν θέλουν καν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιηθεί ο ESM για την Ιταλία», υποστήριξε άλλος αξιωματούχος.

«Οπότε μια μεγάλη, τεράστια αναδιάρθρωση θα είναι ο μόνος τρόπος», επισήμανε ο αξιωματούχος ενω ένας άλλος εκτίμησε ότι «Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αναδιάρθρωση και αυτό θα διαγράψει τις αποταμιεύσεις μιας μεγάλης μερίδας του ιταλικού λαού».

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θέλει να τριπλασιάσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,4% και να το κρατήσει στο επίπεδο αυτό ως το 2021.