Ευρωβουλή: Τι θα γίνει με την έδρα του Λαγού

Ευρωβουλή: Τι θα γίνει με την έδρα του Λαγού
Ο πρώην Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός στο Εφετείο Αθηνών μετα την απολογία του , Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019. Με την απολογία πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η δίκη στο εφετείο Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, μία ιστορική για την Δημοκρατία απόφαση.

Με την διαδικασία να ολοκλήρωνεται τις επόμενες ώρες με την αναγγελία των ποινών, ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι τι πρόκειται να γίνει με την έδρα που διατηρεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο μεταξύ των ενόχων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός. Πρόκειται για ένα από τα δύο εκλεγμένα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης στις Ευρωεκλογές του Ιουλίου 2019, που αποχώρησε, όμως από την ΧΑ λίγες μέρες μετά την εκλογή του.

Όπως εξήγησε στο News 24/7 ο νομικός Παναγιώτης Ζαλέπας, η ευρωβουλευτική έδρα του Λαγού, εξαρτάται σε πρώτο χρόνο από την απόφαση του δικαστηρίου για την ανασταλτική δύναμη ενδεχόμενης έφεσης των ενόχων. Εάν το δικαστήριο αποφασίσει πως η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, τότε, οι ποινές ισχύουν άμεσα με μία εκ των πιθανών και την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με τον νεοναζί ευρωβουλευτή να χάνει την έδρα του.

Σε περίπτωση που η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, τότε η ποινή θα ισχύσει μετά την εκδίκασή της, όπως αναφέρει ο νομικός, με τον Λαγό -θεωρητικά- να μπορεί μέχρι τότε να συμμετέχει στις διαδικασίες της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου η απώλεια της έδρας σε περίπτωση καταδίκης των ευρωβουλευτών, εναπόκειται στην εθνική νομοθεσία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάνος Ζαλέπας σχολιάζοντας την σημερινή απόφαση: «Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής κατά την απόφαση του δικαστηρίου το “κόμμα” ξεκάθαρα παρεκκλίνει από τη συνταγματική του αποστολή που είναι «να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» (άρθρο 29, παρ. 1 του Συντάγματος). Δεν είναι, δηλαδή, φορέας πολιτικών ιδεών, αλλά μηχανισμός διευκόλυνσης εγκληματικών πράξεων. Και ως τούτο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εφεξής. Μιλάμε πλέον για τη μετάβαση από ένα πολιτικό κόμμα σε ένα ξεδοντιασμένο μόρφωμα – γκρουπούσκουλο».

Κινήσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

Μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, Έλληνες ευρωβουλευτές προχώρησαν σε κινήσεις προκειμένου να ενημερωθεί και να δράσει αναλόγως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος του σώματος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επιστολή του προς το σύνολο των ευρωβουλευτών, τους καλεί να χαιρετίσουν την απόφαση και να συνεργαστούν προκειμένου να απομονώσουν ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία στο ΕΚ, ενώ πρωτοβουλίες ζητά σε δεύτερη επιστολή του να αναλάβει η ευρωομάδα της Αριστεράς «για ένα ευρύτερο αντιφασιστικό μέτωπο».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, τον καλεί «να εκκινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του καταδικασθέντα Ευρωβουλευτή Γ. Λαγού, στις εργασίες του μοναδικού Δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης».

Πηγή: news247.gr