Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο – Ανησυχία λόγω ασθενικής ανάκαμψης

Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο – Ανησυχία λόγω ασθενικής ανάκαμψης

Άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2021, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο 2%.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 1,3% τον Μάρτιο, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από μια σειρά αρνητικών ενδείξεων στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη Eurostat.

H ενίσχυση του πληθωρισμού οφείλεται στις υψηλότερες τιμές ενέργειας και των μη μεταποιημένων τροφίμων. Το κόστος υπηρεσιών δεν μετεβλήθη ιδιαίτερα ενώ το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών μειώθηκε απότομα.

Η ΕΚΤ προέβλεπε άνοδο

Η ΕΚΤ είχε ήδη προβλέψει την άνοδο, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί ακόμη και να υπερβεί τον στόχο του έως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του.

Ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στην πραγματικότητα τον Μάρτιο, συγχέοντας τις προσδοκίες της αγοράς με τους σταθερούς δείκτες, κάτι που είναι πιθανό να απογοητεύσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ενέργεια – τρόφιμα

Οι τιμές εξαιρουμένων των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια, τις οποίες η ΕΚΤ ορίζει ως βασικό πληθωρισμό, επιβραδύνθηκαν στο 1% από 1,2%, ενώ ένας ακόμη δείκτης που αποκλείει τις τιμές αλκοόλ και καπνού επιβραδύνθηκε στο 0,9% από 1,1%.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι, ως επί το πλείστον, τεχνική και οφείλεται σε παράγοντες όπως η αναστροφή της κατάρρευσης των τιμών στο πετρέλαιο του περασμένου έτους και η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία.

Αδύναμη ανάπτυξη

Ωστόσο, τα κύρια δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν αδύναμη ανάπτυξη και τεράστια χαλάρωση στην οικονομία. Η Ευρωζώνη δεν αναμένεται να επανέλθει στην κανονικότητα πριν από τα τέλη του 2022. Την ίδια στιγμή, επιβράδυνση παρατηρείται στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Η δημοσιονομική ανταπόκριση της ζώνης του ευρώ στην κρίση και η πιθανή καθυστέρηση στη διανομή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η ΕΚΤ πρέπει να κοιτάξει πέρα ​​από την αύξηση του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους.