Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η «κατρακύλα» στον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη

Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η «κατρακύλα» στον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης κινήθηκε για ένα ακόμα μήνα ο κλάδος των κατασκευών στην Ευωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η έρευνα της HCOB και της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο.

Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες έναντι 42,7 μονάδων τον Οκτώβριο, όταν και είχε φτάσει σε χαμηλό 10 μηνών. Παρά τη βελτίωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, ο κατασκευαστικός PMI έμεινε κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως σημειώνεται από την HBOC, η μείωση της παραγωγής αμβλύνθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον μήνα, αλλά συνέχισε να οδηγείται από μια έντονη
συρρίκνωση της στεγαστικής δραστηριότητας, η οποία ήταν και πάλι η χειρότερη επίδοση από τους τρεις τομείς που παρακολουθούνται. Επιπλέον, η
ύφεση καθοδηγήθηκε από τις αδύναμες συνθήκες ζήτησης και τη σημαντική μείωση των νέων εργασιών. Η μείωση των νέων παραγγελιών πυροδότησε μια περαιτέρω γύρο απώλειας θέσεων εργασίας, καθώς η απασχόληση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τρεισήμισι ετών.

Ο κατασκευαστικός τομέας παραμένει σε ύφεση, με τον τομέα των κατοικιών να υφίσταται τη μεγαλύτερη πτώση της δραστηριότητας. Ενώ η κάθοδος στις κατοικίες υποχώρησε ελαφρώς τον Νοέμβριο, οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων διατήρησαν ένα σταθερό ρυθμό μείωσης της δραστηριότητας από τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών είδε μόνο οριακή βελτίωση, ενώ η απαισιοδοξία όσον αφορά τη δραστηριότητα σε 12 μήνες από τώρα επιδεινώθηκε, υποδηλώνοντας δύσκολες προοπτικές για τον κλάδο.

«Μπροστά σε μια βαθιά επιβράδυνση, οι περικοπές θέσεων εργασίας έχουν διατηρήσει έναν μάλλον μέτριο ρυθμό μέχρι στιγμής, μια τάση που πιθανότατα θα διατηρηθεί για όσο διάστημα όσο οι εταιρείες παραμένουν στη ζωή. Ωστόσο, οι εξέχουσες πτωχεύσεις μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων στην Ευρωζώνη εισάγει μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού.Αυτό θα μπορούσε να διαπεράσει την αγορά, προκαλώντας ενδεχομένως πιο βαθιές περικοπές προσωπικού το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι κατασκευαστικοί τομείς στις χώρες της Ευρωζώνης περιηγούνται στην καταιγίδα των υψηλών επιτοκίων με διαφορετικό βαθμό ανθεκτικότητας», σημειώνεται στην έκθεση, όπου γίνεται λόγος για την κατάσταση των κατασκευών στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Η μείωση της δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη οφείλεται στη συρρίκνωση στη Γαλλία και τη Γερμανία, με τη δεύτερη να καταγράφει την πιο απότομη πτώση της παραγωγής εδώ και πάνω από τριάμισι χρόνια.

Μόνο οι ιταλικές κατασκευαστικές εταιρείες κατέγραψαν αύξηση της δραστηριότητας, με τομ ρυθμό της επέκτασης να επιταχύνεται στον ταχύτερο από τον Μάιο του 2022.

Εν τω μεταξύ, ο τομέας της στέγασης συνέχισε να επιβαρύνει τη συνολική παραγωγή και ήταν ο υποτομέας με τις χειρότερες επιδόσεις για 15ο διαδοχικό μήνα» σημειώνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: