«Τράβηξε χειρόφρενο» η ανάπτυξη στην Τουρκία – Αποδίδει η πολιτική της κεντρικής τράπεζας

«Τράβηξε χειρόφρενο» η ανάπτυξη στην Τουρκία – Αποδίδει η πολιτική της κεντρικής τράπεζας
05/13/2023 Istanbul, Turkey. A view of the streets of Istanbul, before the general election. Turkey's general election is going be held on May 14 2023. (Photo by Saeid Arabzadeh / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Το κόστος δανεισμού βρίσκεται κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ισχυρή επιβράδυνση κατέγραψε για το τρίτο τρίμηνο του 2023 η οικονομία της Τουρκίας, σε ένα σημάδι πως η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πετυχαίνει το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η τουρκική στατιστική αρχή, το ΑΕΠ της χώρας «έτρεξε» με ρυθμό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 3,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 και έναντι ανάπτυξης 5,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης έρχεται αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ακολούθησε πιο συμβατική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας το επιτόκιό της από 8,5% τον Μάιο σε 40% τον Νοέμβριο.

«Με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο τα επόμενα τρίμηνα, η ανάπτυξη φαίνεται ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2024 και αυτό θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και θα δροσίσει τις πληθωριστικές πιέσεις», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Capital Economics Λίαμ Πιτς.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 61,3% τον Οκτώβριο, παραμένει μια ανησυχία για τη χώρα, αν και η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, καθώς το κόστος δανεισμού βρίσκεται κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η επιβράδυνση της οικονομίας θα πρέπει να παράσχει στην κεντρική τράπεζα περαιτέρω αποδείξεις ότι η ζήτηση εξασθενεί και η οικονομία εξισορροπεί, δήλωσε ο Πιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα το τουρκικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: