Εξαφανίστηκε ένας ακόμη Κινέζος επιχειρηματίας

Εξαφανίστηκε ένας ακόμη Κινέζος επιχειρηματίας

Η τύχη του Shan Jiuliang αγνοείται από τις 15 Οκτωβρίου.

Κορυφαίο στέλεχος κινεζικής επιχείρησης, το οποίο είχε εμπλοκή σε μία πολύ σημαντική επένδυση, έχει εξαφανιστεί. Πρόκειται για τον Shan Jiuliang, πρόεδρο και ιδρυτή της Imagi International Holdings, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Τελευταία φορά εθεάθη στις 15 Οκτωβρίου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του.

Ο Shan Jiuliang βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης έρευνας για το σκάνδαλο της επένδυσης στην Fanya Metals Exchange, μια πλατφόρμα συναλλαγών που ιδρύθηκε το 2010.

Στην πλατφόρμα αυτή, ανταλλάσσονταν μέταλλα που συνήθως χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά, από ασήμι μέχρι βολφράμιο, με επενδυτικά προϊόντα. Στο απόγειό της, η πλατφόρμα διαχειριζόταν περίπου 43 δισεκατομμύρια γουαν ( 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 200.000 επενδυτών.

Τον Ιούλιο, τουλάχιστον 27 δισεκατομμύρια γιουάν (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια) επενδύσεων «πάγωσαν» από την Fanya. Οι επενδυτές σταμάτησαν επίσης να εισπράττουν πληρωμές για χρηματοοικονομικά προϊόντα που η πλατφόρμα δεσμευόταν πως θα τους παρέχουν ετήσια απόδοση 13,7%.Όταν κατέρρευσε η πλατφόρμα, πράγμα που συνέβη παράλληλα με την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου το καλοκαίρι- οι εξαπατημένοι επενδυτές άρχισαν να ζητούν τα χρήματά τους πίσω.

Ο Shan Jiuliang είναι ένας από τους πολλούς Κινέζους επιχειρηματίες που τα ίχνη τους αγνοούνται τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται μετά από μερικούς μήνες και ανακοινώνεται πως βρίσκονται υπό κυβερνητική έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς και την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί εξαφανίζονται οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι;