Εξαντλήθηκε σε πολλά περίπτερα το φύλλο της Charlie Hebdo

Εξαντλήθηκε σε πολλά περίπτερα το φύλλο της Charlie Hebdo

Τεράστια η ζήτηση από τον γαλλικό λαό – Νέο βίντεο για το μακελειό στο Παρίσι.

Το πρώτο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη σύνταξή της πριν από μία εβδομάδα, είχε ήδη εξαντληθεί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) σε πάρα πολλά περίπτερα στη Γαλλία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Τελείωσε», επαναλάμβαναν ξανά και ξανά οι ιδιοκτήτες πολλών περιπτέρων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους πελάτες. Πολλοί απ’ αυτούς αγόρασαν την «Κανάρ Ανσενέ», τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η οποία έχει σήμερα τίτλο: «Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν», σε ένδειξη αλληλεγγύης με το Charlie Hebdo.

Η εταιρεία διανομής ανακοίνωσε ότι το τιράζ του πρώτου φύλλου της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία. «Ο εκδότης αποφάσισε σήμερα το πρωί να αυξήσει το τιράζ στα 5 εκατομμύρια», δήλωσε η Βερονίκ Φοζούρ, πρόεδρος της εταιρείας διανομής MLP. Θα διανεμηθούν με ρυθμό περίπου 500.000 φύλλων ημερησίως, κάτι που θα επιτρέψει να πάρουν φύλλα όλα τα περίπτερα που θα το ζητήσουν, υπογράμμισε.

«Είναι απίστευτο, όταν άνοιξα είχα ήδη μια ουρά 60-70 ανθρώπων μπροστά από το περίπτερο», είπε μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο Παρίσι. «Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, τα 450 φύλλα που είχα έφυγαν μέσα σε 15 λεπτά», πρόσθεσε.

Σε άλλα σημεία πώλησης, όπως ο σταθμός του Μετρό στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων επισήμαιναν από την πλευρά τους πως είχαν λάβει μόνο 50 φύλλα ο ένας, 100 ο άλλος.  «Περιμένουμε κι άλλα φύλλα την Πέμπτη και την Παρασκευή», έλεγαν στους απογοητευμένους πελάτες.

Το τεύχος προετοιμάστηκε από τη συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo στα γραφεία της Liberation και σε υπολογιστές που δάνεισε η Monde. Κατ’ εξαίρεση, το τεύχος τυπώθηκε σε τρία εκατ. αντίτυπα και θα μείνει στα κιόσκια για δύο εβδομάδες.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση, θα μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά ενώ θα διανεμηθεί στην Ιταλία με την Fatto Quotidiano και στην Τουρκία με την Cumhuriyet Gazetesi.

Στο εξώφυλλο, που είχε παρουσιαστεί την προηγούμενη ημέρα, απεικονίζεται ο Μωάμεθ να κρατά, δακρυσμένος, πλακάτ Je suis Charlie και με επικεφαλίδα του σκίτσου «Όλα συγχωρέθηκαν».

Σε μία πολύ συναισθηματική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στην παρουσίαση του τεύχους, ο σκιτσογράφος Ρενάλ Λουζιέ (“Luz”) που σχεδίασε το σκίτσο που τελικά κατέληξε στο εξώφυλλο, είπε χωρίς περιστροφές πως «ναι, είναι ο Μωάμεθ».

«Σχεδιάσα και έγραψα Je suis Charlie. Είχα την ιδέα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, δεν ήταν ακόμη για εξώφυλλο. Μετά είχα την ιδέα να σχεδιάσω τον Μωάμεθ, το κοίταξα, και τον είχα σχεδιάσει να δακρύζει και τότε έγραψα από πάνω “όλα έχουν συγχωρεθεί”».

«Και τότε δάκρυσα κι εγώ» είπε ο Luz.

Νέο βίντεο από την επίθεση στη δημοσιότητα
Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τη σφαγή στο εβδομαδιαίο περιοδικό Charlie Hebdo δόθηκε στη δημοσιότητα από το δίκτυο Sky News. Η καταγραφή έχει γίνει από ιδιώτη που τράβηξε το βίντεο με την κάμερα του κινητού του.

Τα δύο μαυροντυμένα αδέρφια Κουασί έχουν μόλις εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού και προσπαθούν να διαφύγουν ένοπλοι με το μαύρο όχημα που χρησιμοποίησαν.

Ένα περιπολικό τους κλείνει το δρόμο όμως εκείνοι αποβιβάζονται και αρχίζουν να πυροβολούν και πάλι εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.

Στη συνέχεια, οι δράστες μπαίνουν στο αυτοκίνητο και συνεχίζοντας να πυροβολούν, κατορθώνουν να το σκάσουν.

Δείτε το βίντεο: