Έξι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την εξασθένιση της μνήμης

Έξι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την εξασθένιση της μνήμης
Photo: pixabay.com
Μεγάλη 10ετής μελέτη «ρίχνει φως» σε συγκεκριμένους παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξασθένιση της μνήμης.

Της Chloe Taylor

Τα παιχνίδια με τράπουλα, η μείωση του αλκοόλ και η μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε εγρήγορση μέχρι τα βαθιά γεράματα, σύμφωνα με μια νέα τεράστια μελέτη.

Ακόμη και όσοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ χάρη στο DNA τους, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη μνήμη τους υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Νευρολόγοι από την Κίνα και τις ΗΠΑ δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο British Medical Journal την Τετάρτη – τα αποτελέσματα της μελέτης 29.072 ατόμων για μια περίοδο 10 ετών που έληξε το 2019.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη, και βρίσκονταν σε 12 επαρχίες της Κίνας. Υπήρχε ισομερής κατανομή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η γεωγραφική ποικιλομορφία δημιούργησε μια ομάδα συμμετεχόντων που ήταν αντιπροσωπευτική διαφόρων βαθμων αστικοποίησης, οικονομικής κατάστασης, διατροφικών προτύπων και πολιτιστικών και κοινωνικών διαφορών, δήλωσαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι είχαν ήπια γνωστική εξασθένιση ή άνοια, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή απώλεια ακοής ή όρασης δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος.

Έξι παράγοντες χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του τρόπου ζωής και της μνήμης: διατροφή, σωματική άσκηση, κοινωνικοποίηση, γνωστική δραστηριότητα, κάπνισμα, και αλκοόλ.

Οι πληροφορίες για τον τρόπο ζωής παρακολουθούνταν μέσω ερωτηματολογίων στην αρχή της μελέτης και σε τέσσερα ραντεβού παρακολούθησης, καθένα από τα οποία πραγματοποιήθηκε με διαφορά δύο έως τριών ετών.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής για κάθε κατηγορία ορίστηκε ως εξής:

Διατροφή: Μετρήθηκε η ημερήσια πρόσληψη 12 τροφίμων – φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αλάτι, λάδι, αυγά, δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί και τσάι. Όσοι έτρωγαν τουλάχιστον επτά από τις 12 ομάδες τροφίμων την ημέρα θεωρήθηκαν οι πιο υγιείς.

Άσκηση: Η πιο υγιής ομάδα περιελάμβανε εκείνους που έκαναν 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Κοινωνικοποίηση: Τα άτομα που συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως συναντήσεις, συμμετοχή σε πάρτι, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ταξίδια και συνομιλίες στο διαδίκτυο δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ταξινομήθηκαν στην πιο υγιή ομάδα για την κοινωνικοποίηση.

Γνωστική δραστηριότητα: Το διάβασμα, τα χαρτιά, το mahjong και η συμμετοχή σε άλλα παιχνίδια δόθηκαν ως παραδείγματα δραστηριοτήτων που -αν ασκούνταν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα- βοηθούσαν στη δημιουργία ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Κάπνισμα: Είτε είχαν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους είτε είχαν διακόψει το κάπνισμα τουλάχιστον τρία χρόνια νωρίτερα.

Αλκοόλ: Ως κατανάλωση αλκοόλ χαμηλού κινδύνου ορίστηκε η κατανάλωση αλκοόλ ποτέ ή περιστασιακά. Οποιαδήποτε μορφή καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ -ακόμη και ένα γραμμάριο αλκοόλ- έβγαζε τους συμμετέχοντες από την κατηγορία του υγιεινού τρόπου ζωής για την κατανάλωση αλκοόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τρεις ομάδες: «ευνοϊκοί» εάν ακολουθούσαν τέσσερις έως έξι από τους υγιεινούς τρόπους ζωής, «μέτριοι» εάν ακολουθούσαν δύο έως τρεις και «δυσμενείς» εάν ακολουθούσαν μηδέν ή έναν από τους παράγοντες του υγιεινού τρόπου ζωής.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών και των επακόλουθων διαβουλεύσεων με τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές μέτρησαν διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ανάκλησης, της ανάκλησης με σύντομη καθυστέρηση (μετά από τρία λεπτά), της ανάκλησης με μεγάλη καθυστέρηση (μετά από 30 λεπτά) και της αναγνώρισης με μεγάλη καθυστέρηση.

Η δοκιμασία περιελάμβανε την ανάγνωση ενός καταλόγου 15 ουσιαστικών και στη συνέχεια την προσπάθεια επανάληψης όσο το δυνατόν περισσότερων από τις λέξεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη τους παρείχε «ισχυρές ενδείξεις ότι η προσήλωση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συνδυασμό θετικών συμπεριφορών, όπως το μηδενικό κάπνισμα, η μη κατανάλωση αλκοόλ, η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η ενεργή γνωστική δραστηριότητα και κοινωνική επαφή, συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό φθοράς της μνήμης».

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής ωφέλησε τη μνήμη ακόμη και σε όσους είχαν γενετικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η μελέτη αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των ηλικιωμένων ενηλίκων από τη φθορά της μνήμης», αναφέρουν οι ερευνητές στο έγγραφό τους.

Ωστόσο, σημείωσαν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής αναφέρονταν από τους ίδιους τους ερευνητές και ως εκ τούτου ήταν επιρρεπείς σε σφάλματα μέτρησης. Είπαν επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να πουν αν ο τρόπος ζωής είχε ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη μνήμη πριν οι συμμετέχοντες εγγραφούν στη μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com