Για πόσο χρόνο πρέπει να είστε όρθιοι μέσα στην ημέρα, και γιατί

Για πόσο χρόνο πρέπει να είστε όρθιοι μέσα στην ημέρα, και γιατί
Photo: pixabay.com
Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτούμε να στεκόμαστε πιο συχνά

Αν σας έχει προτρέψει ποτέ το Apple Watch σας να σηκωθείτε μετά από πολύωρη καθιστική στάση, τότε πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η ορθοστασία είναι σημαντική. Αλλά μπορεί να μην ξέρετε γιατί ή πόση ορθοστασία είναι «αρκετή». Σύμφωνα με τον Christopher Travers, έναν φυσιολόγο άσκησης από την Cleveland Clinic Sports Health στο Κλήβελαντ του Οχάιο, η ορθοστασία για περίπου τρεις ώρες την ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

«Η μεγαλύτερη ώθηση είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες ξοδεύουν οκτώ ώρες την ημέρα καθιστοί και αυτό είναι μόνο η εργάσιμη ημέρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση και όταν γυρίζετε στο σπίτι», λέει.

Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτούμε να στεκόμαστε πιο συχνά, μεταξύ των οποίων τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και λιγότερο άγχος και κόπωση από όσους κάθονται για οκτώ ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα.

«Η ορθοστασία έχει σημαντικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μακροζωία μας σε σχέση με το …καθισιό. Ορισμένα οφέλη για την υγεία από την ορθοστασία περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μυών, υψηλότερα επίπεδα καύσης σακχάρου, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία της καρδιάς», εξηγεί ο Maillard Howell, επικεφαλής παγκόσμιας ευημερίας στην Rokt και ιδιοκτήτης του Dean CrossFit στη Νέα Υόρκη. «Η συνεχής καθιστική ζωή επηρεάζει επίσης αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου. Η ορθοστασία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση προβλημάτων νευρικής γήρανσης, όπως η φθορά του μέσου κροταφικού λοβού, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που στεγάζει τη μνήμη».

Αν η περισσότερη ορθοστασία είναι ένας από τους στόχους σας για το νέο έτος, ο Travers προτείνει τη συσσώρευση συνηθειών ή την προσθήκη της ορθοστασίας σε μια δραστηριότητα που είναι ήδη πιθανό να κάνετε, όπως το να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ, να γεμίσετε το μπουκάλι με το νερό σας ή να μιλήσετε με έναν συνάδελφο.

Αν αισθάνεστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα γραφείο ορθοστασίας (standing desk), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα, ή σε έναν ανιχνευτή φυσικής κατάστασης (fitness tracker), όπως τα Oura Ring, Fitbit ή Apple Watch. Η έρευνα από τη μελέτη Apple Heart and Movement Study δείχνει ότι η ειδοποίηση Apple Watch Stand αυξάνει την πιθανότητα να σηκωθεί κάποιος όρθιος σχεδόν κατά 50%, και ακόμη περισσότερο για τα άτομα άνω των 75 ετών σε ποσοστό 60%. Αλλά αν προτιμάτε έναν πιο παλιομοδίτικο τρόπο, η ρύθμιση ωριαίων υπενθυμίσεων στο τηλέφωνό σας λειτουργεί επίσης.

«Η ορθοστασία από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή, αλλά μπορείτε πάντα να προσθέτετε και κάποια άσκηση, σκεφτείτε τα lunges, τις ανυψώσεις γάμπας, τα squats, τις βυθίσεις στην καρέκλα, τα κεκλιμένα push-ups στο γραφείο ή τις διατάσεις, ειδικά αν δεν γυμνάζεστε πέρα από αυτά», λέει η Sonya Robinson, πιστοποιημένη προσωπική εκπαιδεύτρια από την Εθνική Ακαδημία Αθλητιατρικής (NASM) και ειδική σε θέματα fitness nutrition. «Να ξεκινάτε πάντα με μικρότερη διάρκεια, όπως 15 λεπτά ανά ώρα, και να αυξάνετε από εκεί και πέρα».