Εξωδικαστικός συμβιβασμός 1,2 δισ. δολαρίων για τη Goldman Sachs

Εξωδικαστικός συμβιβασμός 1,2 δισ. δολαρίων για τη Goldman Sachs
Photo:

Η τράπεζα ήρθε σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές για την πώληση επισφαλών ενυπόθηκων ομολόγων στις Fannie Mae και Freddie Mac.

Μετά τη συμφωνία-«ρεκόρ» των 16,7 δισ. δολαρίων με τη Bank of America, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα ακόμη βήμα στην απόδοση των ευθυνών για τις οικονομικές «ατασθαλίες» που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008.

Σειρά πήρε η Goldman Sachs, η οποία ήρθε σε συμφωνία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με τη ρυθμιστική αρχή Federal Housing Finance Agency (FHFA), μετά τους ισχυρισμούς ελεγκτικής αρχής των ΗΠΑ ότι προέβη σε πώληση επισφαλών ενυπόθηκων ομολόγων στις Fannie Mae και Freddie Mac.

Η συμφωνία της τράπεζας με την FHFA που έχει υπό την εποπτεία της τις δύο κυβερνητικά ελεγχόμενες εταιρίες χορήγησης ενυπόθηκων δανείων, ορίζει ότι η Goldman Sachs θα πληρώσει 3,15 δισ. δολάρια για την επαναγορά των ενυπόθηκων τίτλων, από την Fannie Mae (1 δισ. δολάρια) και την Freddie Mac (2,15 δισ. δολάρια).

Η FHFA εκτίμησε τη συμφωνία στα 1,2 δισ. δολάρια, τα οποία θα πληρώσει η Goldman Sachs – ποσό που προκύπτει αν αφαιρεθεί από τα 3,15 δισ. της συμφωνίας η εκτιμώμενη τρέχουσα αξία των τίτλων.

Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να λυθεί εξωδικαστικά η υπόθεση, καθώς στις 29 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα εκδικαζόντουσαν οι μηνύσεις κατά της Goldman Sachs, τις οποίες κατέθεσε η FHFA, με τις οποίες επιδίωκε αποζημιώσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για ομόλογα που είχαν πουλήσει στις Fannie Mae και Freddie Mac.

Διαβάστε ακόμη:

Η Goldman Sachs εισέρχεται στα δάνεια υψηλού κινδύνου

Πρόστιμο-ρεκόρ 16,7 δισ. δολαριών στην Bank of America