Ένα σύστημα μέτρησης που θα αλλάξει το Διαδίκτυο για πάντα

Ένα σύστημα μέτρησης που θα αλλάξει το Διαδίκτυο για πάντα

Η Chartbeat, μια εταιρεία web analytics που μετρά την επισκεψιμότητα ιστοσελίδων, πιστεύει ότι έχει έναν καλύτερο τρόπο για να μετρήσει την προσοχή των αναγνωστών.

του Άντριου Νούσκα

Η Chartbeat, μια εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη που προσφέρει ανάλυση σε πραγματικό χρόνο για ιστοσελίδες, έχει μέσα σε λίγα χρόνια προωθήσει τον κώδικα της στο 80% των ιστοσελίδων των κορυφαίων ιστοτόπων κι έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιδρούν οι εκδότες σε δεδομένα διαδικτυακής κίνησης.

Κάποτε έπρεπε κανείς να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα για τα δεδομένα αυτά (προβολές σελίδων, επισκέψεις από μοναδικούς χρήστες, κ.λπ.) για να δει την επισκεψιμότητα. Στη συνέχεια, ο χρόνος μέτρησης μειώθηκε ανά ώρα. Με την Chartbeat, είναι σχεδόν στιγμιαίος.

Ο τίτλος μιας ιστοσελίδας πάντα ήταν ένα βασικό εργαλείο για να τραβήξει κανείς την προσοχή του αναγνώστη, αλλά το σημερινό μοντέλο ανταμείβει τους εκδότες εκείνους οι οποίοι υπερβάλλουν για να απευθυνθούν πέρα από το κοινό που έχουν θέσει σα στόχο τους.

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, ο διευθύνων σύμβουλος της Chartbeat Τόνι Χαϊλέ πιστεύει ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα για πρώτη φορά τη διαπίστευσή της από το Συμβούλιο Αξιολόγησης Οπτικοακουστικών Μέσων για μετρήσεις σχετικά με την προσοχή, αντί τα κλικ ή το χρόνο φόρτωσης σε ιστοσελίδες. Η πιστοποίηση καλύπτει τόσο τις διαφημίσεις όσο και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για αλλαγή του τρόπου μέτρησης της επισκεψιμότητας.

«Αντί να προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τις διαφημίσεις από το γεγονός ότι η σελίδα φορτώνεται μαζί με τη διαφήμιση, λέμε: Μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια πόσο καιρό πραγματικής προσοχής είμαστε σε θέση να συλλάβουμε και στη συνέχεια να την εκτιμήσουμε;» ανάφερε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης στο Fortune. «Εάν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, οι εταιρείες θα διαθέσουν πιο αποτελεσματικά τους πόρους τους. Από την πλευρά του εκδότη, όλοι οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην ποιότητα του περιεχομένου στην πραγματικότητα έχουν ένα οικονομικό κίνητρο να το πράξουν.»

Ο Χαϊλέ τάσσεται υπέρ μιας τεράστιας αλλαγής στην online διαφημιστική βιομηχανία, η οποία παρότι έχει κάνει πολλά για να βελτιώσει το υπάρχον μοντέλο της, δεν έχει μεταβάλει τον τρόπο σκέψης της. «Θα αρχίσουμε να στρέφουμε την προσοχή μας σε διαφημίσεις εμπορικού σήματος, διαφήμιση που μεταδίδει ένα μήνυμα σε εσάς, αντί να ζητά μια ενέργεια, ή άμεση απάντηση,» είπε. «Οι εταιρείες χρησιμοποιούν μετρήσεις άμεσης απόκρισης για τους λάθος λόγους. Αυτό πρόκειται να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.»