Facebook: Απώλειες 6 δισ. για Zούκερμπεργκ και 1,3 δισ. παγκοσμίως λόγω της 6ωρης διακοπής

Facebook: Απώλειες 6 δισ. για Zούκερμπεργκ και 1,3 δισ. παγκοσμίως λόγω της 6ωρης διακοπής
epa07944423 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απώλειες άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψε ο ιδρυτής του Facebook, Mαρκ Ζούκερμπεργκ, λόγω της επτάωρης διακοπής λειτουργίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και των «αδελφών» ιστοτόπων Instagram και WhatsApp. 

Υπενθυμίζεται ότι, γύρω στις 6 μ.μ., δεκάδες εκατομμύρια χρήστες ανακάλυψαν ότι κάτι συμβαίνει… καθώς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δημοφιλείς εφαρμογές. Η εταιρεία έπρεπε να καταφύγει στη δημοσίευση ενός tweet ενημερώνοντας τους χρήστες για το πρόβλημα.

Περίπου στη μία τα ξημερώματα η βλάβη φάνηκε να αποκαθίσταται, ύστερα από εναγώνιες προσπάθειες των τεχνικών που προσπαθούσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Ωστόσο, η ζημιά είχε ήδη γίνει, με το shutdown να χτυπά τον Ζούκερμπεργκ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο εκεί που πονά περισσότερο: στην «τσέπη». Οι κάτοχοι μετοχών της δημοφιλούς πλατφόρμας επιδόθηκαν σε ένα μαζικό selloff, με τη Facebook να κατρακυλά κατά 5% και τον ιδρυτή της να γράφει ζημίες ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα, πλέον, βρίσκεται κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς στη σχετική κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με την καθαρή του περιουσία να ανέρχεται στα 120,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έναντι 140 δισεκατομμυρίων δολάρια ΗΠΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Bloomberg Index.

Από την άλλη, με βάση τα έσοδα του Facebook για το 2020 που ανήλθαν σε 85,97 δισ. δολάρια, η εταιρεία έχανε κατά μέσο όρο 163.565 δολάρια σε έσοδα ανά λεπτό κατά τη χθεσινή διακοπή, φτάνοντας συνολικά περίπου στα 60 εκατ. δολάρια ζημιές.

Ωστόσο, αυτές οι απώλειες δεν είναι τίποτε μπροστά στην αξία αποτίμησης που έχασε η εταιρεία. Η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 4,9% τη Δευτέρα, πτώση που σημαίνει απώλειες 47,3 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

Αλλά δεν πλήρωσε μόνο ο Ζούκερμπεργκ τη νύφη… Σύμφωνα με τον διαδικτυακό παρατηρητή Netblocks, η παγκόσμια οικονομία έχασε 160 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ λόγω της απώλειας εσόδων από δραστηριότητες στο Facebook, το Instagram, το Messenger και το WhatsApp.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες, αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι τώρα.

Να επισημανθεί ότι πριν από αυτή τη διακοπή οι μετοχές του Ζούκερμπεργκ στο Facebook είχαν ήδη χάσει περίπου ένα 15% σε αξία -από τα μέσα Σεπτεμβρίου- λόγω των αμφιλεγόμενων ισχυρισμών ενός πληροφοριοδότη για την εταιρεία, όπερ σημαίνει ότι σωρευτικά οι απώλειες αγγίζουν το δυσθεώρητο 20% σε διάστημα μικρότερο του δεκαπενθημέρου.

 Όπως είπε  καταγγέλλουσα του Facebook Frances Haugen, ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης γνώριζε ότι τα προϊόντα της τροφοδοτούν με μίσος και βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών, ωστόσο προτιμά το κέρδος.