Facebook: Αποζημίωση σε τουλάχιστον 614.000 χρήστες

Facebook: Αποζημίωση σε τουλάχιστον 614.000 χρήστες

20 εκατ. δολάρια θα «μοιράσει» το Facebook  για την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων χρηστών σε διαφημιστικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα.

Από 15 δολάρια θα λάβουν τουλάχιστον 614.000 χρήστες του Facebook, των οποίων τα προσωπικά στοιχεία εμφανίστηκαν σε διαφημίσεις στην ιστοσελίδα χωρίς την άδειά τους.

Τα ονόματα και οι φωτογραφίες περίπου 150 εκατομμύρια χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν κατά την καμπάνια «Sponsored Stories»(«Επιχορηγούμενες Ιστορίες»), όμως την αποζημίωση θα λάβουν μόνο όσοι απάντησαν σε ένα email που εστάλη από την ιστοσελίδα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Οργανώσεις υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας θα λάβουν επίσης μερίδιο από τη συνολική αποζημίωση που ανέρχεται σε 20 εκατ. δολάρια και την οποία αποφάσισε δικαστήριο των ΗΠΑ χθες, έπειτα από αγωγή που κατέθεσαν εναντίον του Facebook πέντε χρήστες του.

Η ομάδα των πέντε χρηστών δήλωσε πως τα στοιχεία της είχαν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση προïόντων και υπηρεσιών μέσα από το πρόγραμμα «Sponsored Stories» του Facebook, χωρίς να τους έχει καταβληθεί κάποιο αντίτιμο ή η δυνατότητα άρνησης συμμετοχής. Πρόκεται για «προσαρμοζόμενες» διαφημίσεις που εμφανίζονται στη σελίδα ενός χρήστη στο Facebook προωθόντας προïόντα στα οποία κάποιος φίλος του χρήστη έχει κάνει «Like».

Διαβάστε ακόμη: Η νέα μεγάλη ιδέα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής Ρίτσαρντ Σίμποργκ, που εκδίκασε την υπόθεση, παραδέχτηκε πως η αποζημίωση είναι σχετικά μικρή, αλλά λογική αφού «δεν είχε αποδειχθεί πως το Facebook είχε αδιαμφισβήτητα παραβιάσει τον νόμο, μιας και οι ενάγοντες δεν είχαν υποστεί σημαντική βλάβη».

Το δικαστήριο, ωστόσο, απαίτησε από το Facebook να πραγματοποιήσει αλλαγές στις επεξηγήσεις για την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των χρηστών, παρέχοντας από εδώ και πέρα περισσότερες πληροφορίες και έλεγχο στον τρόπο χρήσης των δεδομένων τους.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Facebook, οι ενέργειες αυτές θα κοστίσουν στην εταιρεία τουλάχιστον 145 εκατ. δολάρια, ποσό που θα προερχόταν από διαφημιστικά κέρδη.

Η υπόθεση αυτή πάντως δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς 7.000 χρήστες από τους συνολικά 614.000 που αφορά η δικαστική απόφαση, αποφάσισαν να μη δεχθούν την αποζημίωση και να κινηθούν νομικά με νέα αγωγή κατά του Facebook.

Διαβάστε ακόμη: Το Facebook «εισβάλλει» στα εστιατόρια