Facebook και Google υποστηρίζουν τη φυλετική ισότητα στα λόγια. Τι γίνεται όμως στην πράξη;

Facebook και Google υποστηρίζουν τη φυλετική ισότητα στα λόγια. Τι γίνεται όμως στην πράξη;
epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55831121 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέρυσι, οι μαύροι αποτελούσαν το 3% της ανώτερης ηγεσίας του Facebook - ποσοστό αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του 2018. Το ίδιο έτος, οι μαύροι αντιπροσώπευαν το 2,6% της ηγεσίας της Google – ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος.

της Danielle Abril

Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών, η Google και το Facebook υπερασπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα τη φυλετική ισότητα και υποσχέθηκαν εκατομμύρια δολάρια σε ομάδες που προσπαθούν να κάνουν αυτόν τον στόχο πραγματικότητα. Αλλά στις ίδιες τις εταιρείες, η φυλετική ανισότητα είναι έντονη: ελάχιστοι μαύροι βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων στελεχών τους.

Πέρυσι, οι μαύροι αποτελούσαν το 3% της ανώτερης ηγεσίας του Facebook – ποσοστό αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του 2018. Το ίδιο έτος, οι μαύροι αντιπροσώπευαν το 2,6% της ηγεσίας της Google – ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά το διοικητικό συμβούλιο, στο Facebook, δύο από τα εννέα μέλη του είναι μαύρα. Και στην Alphabet, μητρική της Google, δύο από τα 11 μέλη είναι μαύρα.

Η Google και το Facebook είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, οι οποίες απασχολούν συλλογικά περισσότερα από 160.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Και η απουσία μαύρων και εν γένει μη λευκών ανθρώπων στην ηγεσία τους και στα κατώτερα στρώματα της ιεραρχίας αντικατοπτρίζει την ανισότητα σε ολόκληρο τον κλάδο τεχνολογίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Google και το Facebook έχουν γίνει πιο διαφανείς σχετικά με τον αριθμό των ατόμων μη λευκού χρώματος και των γυναικών που απασχολούν, και έχουν υποσχεθεί να βελτιώνονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι βελτιώσεις ήταν μικρές.

Πέρυσι και στις δύο εταιρείες, οι λευκοί άνδρες και οι γυναίκες αποτελούσαν την πλειοψηφία στις ηγετικές και διοικητικές θέσεις. Αντιπροσώπευαν το 65% των ανώτερων ηγετικών στελεχών στο Facebook και το 66% στη Google.

Απαντώντας στην κριτική ως προς την έλλειψη ποικιλομορφίας στην ηγετική του ομάδα, το Facebook ανέφερε σε δήλωσή του: «Παραμένουμε δεσμευμένοι να οικοδομήσουμε ένα πιο διαφοροποιημένο εργατικό δυναμικό για να μας βοηθήσει να κατασκευάσουμε καλύτερα προϊόντα, να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κουλτούρα».

Η Google αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, αλλά σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, είπε: «Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων αντικατοπτρίζουν βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις. Θα συνεργαστούμε στενά με την κοινότητα των μαύρων στην εταιρεία για να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και ιδέες προϊόντων που υποστηρίζουν μακροπρόθεσμες λύσεις, και θα σας ενημερώσουμε».