Facebook και Google θα «ενώσουν» τον ψηφιακό κόσμο με ταχύτητες φωτός

Facebook και Google θα «ενώσουν» τον ψηφιακό κόσμο με ταχύτητες φωτός

Οι δυο κολοσσοί έχουν εισέλθει ενεργά στον χώρο της κατασκευής τηλεπικοινωνιακών υποδομών με επενδύσεις στην υποθαλάσσια καλωδίωση. 

Η Facebook και η Google ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν το internet μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.

Μαζί με τους συνεργάτες στην Ασία, οι δυο γίγαντες του διαδικτύου, ανακοίνωσαν ότι θα χτίσουν το μακρύτερο και μεγαλύτερο σε χωρητικότητα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μεταξύ των δυο ηπείρων. Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, το Pacific Light Cable Network (PLCN), θα εκτείνεται σε 8.000 μίλια, από το Λος Άντζελες μέχρι το Χόνγκ Κόνγκ με εκτιμώμενη χωρητικότητα τα 120 terabites ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι περίπου δυο φορές πιο γρήγορο από το καλώδιο Όρεγκον – Ιαπωνία, που πρόσφατα λάνσαρε η Google με διάφορους εταίρους τηλεπικοινωνιών. Η κατασκευή sαυτού του νέου καλωδίου, θα ξεκινήσει φέτος και θα έχει ολοκληρωθεί το 2018.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που οι Facebook, Google και Microsoft, διαδραματίζουν στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Τον περασμένο Μάιο, οι Facebook και Microsoft, συνεργάστηκαν, χτίζοντας ένα 4.100 μιλίων καλώδιο, ενώνοντας την Βιρτζίνια με την Ισπανία. Το PLCN είναι το έκτο κατά σειρά έργο υποθαλάσσιου καλωδίου στο οποίο επενδύει η Google.

Αυτές οι επενδύσεις που δίνουν στις εταιρείες αποκλειστική πρόσβαση, αντικατοπτρίζουν την μεγάλη αλλαγή στον τρόπο κατασκευής και διαχείρισης στην καλωδίωση. Στα μέσα της χρονιά, ο Jonathan Hjembo, υψηλόβαθμος αναλυτής στην Telegeography, είχε δηλώσει ότι τα ιδιωτικά δίκτυα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 60% της χωρητικότητας της της διατλαντικής κυκλοφορίας. Τα υποθαλάσσια καλώδια θα βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής διαθέσιμης «ζώνης» όχι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες που τα κατασκευάζουν, αλλά λίγο – πολύ για όλους ενώ επίσης θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του διαδικτύου παγκοσμίως μέσα από έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό διαδρομών στις οποίες τα δεδομένα θα ταξιδεύουν ανά τους ωκεανούς.

Η Facebook και η Google, αποκτούν όλο και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις υποδομές τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και αυτά είναι μόνο ένα μέρος της επένδυσης. Στην πραγματικότητα, ρίχνουν μεγάλα ποσά για να υπάρξει τεράστιο εύρος στη συνδεσιμότητα ώστε, για παράδειγμα, τα αεροσκάφη να κινούνται χωρίς χειριστή. Επίσης, οι δυο εταιρείες, ποντάρουν στην αγορά και υποδομή οπτικών ινών πάνω στις αχρησιμοποίητες κατασκευές των ΗΠΑ, βοηθώντας στην επικοινωνία πλοίου- γραφείου (για τον κλάδο της ναυτιλίας) παρακάμπτοντας το δημόσιο δίκτυο.

Καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί μεγαλώνουν και κυριαρχούν στο internet, γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητοι στις υποδομές και εξελίσσουν παράλληλα τα δίκτυα, στην πραγματικότητα, αρχίζουν πια να στέκονται απολύτως αυτόνομοι στην αγορά.