Το φάντασμα της ύφεσης κυνηγάει την Ιαπωνία

Το φάντασμα της ύφεσης κυνηγάει την Ιαπωνία

Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε – Πιθανές οι πρόωρες εκλογές. 

Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης έπεσε απροσδόκητα και πάλι η Ιαπωνία λόγω της περαιτέρω κάμψης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%, ακολουθώντας τη συρρίκνωση που είχε καταγραφεί και το δεύτερο τρίμηνο του 2014 όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Σε ετήσια βάση, το ιαπωνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6% μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου.

Το δολάριο έκανε ξαφνικό άλμα πάνω από τα 117 γεν στο χρηματιστήριο του Τόκιο το πρωί της Δευτέρας λίγο μετά την ανακοίνωση της υποτροπής σε ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας λόγω των δύο συνεχόμενων τριμήνων μείωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 2,96% εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης στην οποία βυθίστηκε και πάλι η Ιαπωνία.

Αυτό είναι ένα απροσδόκητο πολιτικό «χαστούκι» για τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ο οποίος την Τρίτη θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση Άμπε προσπάθησε φέτος να αποφύγει ύφεση, παρόμοια με αυτή του 1997, επιβάλλοντας αύξηση του φόρου κατανάλωσης όπως και τότε. Το σκεπτικό του Ιάπωνα πρωθυπουργού είναι να αναβάλει μια δεύτερη αύξηση του φόρου μέχρι τον Απρίλιο του 2017 και να πάει προς πρόωρες εκλογές, καθώς δεν μπορεί να ρισκάρει να θέσει την οικονομία της χώρας σε κίνδυνο, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 1997 ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ριουτάρο Χασιμότο είχε αυξήσει τον φόρο κατανάλωσης κατά 2%, κίνηση που του κόστισε τη θέση του, καθώς η Ιαπωνία βυθίστηκε στην ύφεση με την κατανάλωση να βουλιάζει, την ώρα που η ζήτηση στο εξωτερικό μειωνόταν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ασίας.