Φαρμακοβιομηχανία: Οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ και τα 30 σχέδια βάσει του claw back

Φαρμακοβιομηχανία: Οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ και τα 30 σχέδια βάσει του claw back
Photo: pixabay.com
Οι προοπτικές με το Ταμείο Ανάκαμψης  και οι κινήσεις της βιομηχανίας.

Πάνω από 30 διαφορετικά επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και έχουν λάβει έγκριση για να προχωρήσουν βάσει του εργαλείου του επενδυτικού claw back.

Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2021 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ περισσότερες τέτοιου τύπου επενδύσεις στην Ελλάδα. Με τη σχετική υπουργική απόφαση έγιναν επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν πρόκειται για φοροαπαλλαγή και γι’ αυτό δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων. Το επενδυτικό claw back είναι “κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το claw back είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥ”, όπως εξήγησε.

Σημειώνεται ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Μαζί με τις επενδύσεις των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα οι επενδύσεις θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων επενδύσεων είναι και δύο ελληνικές ογκολογικές μονάδες, με την υλοποίηση των οποίων μέσα στην επόμενη τετραετία, τουλάχιστον το 18%-20% των ασθενών θα μπορεί να καλύπτεται από εγχώρια παραγόμενα ογκολογικά φάρμακα.

Επενδύσεις δρομολογούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και βιομηχανίες με δραστηριότητα σε παραφαρμακευτικά και δερμοκαλλυντικά προϊόντα, μεταξύ άλλων η Frezyderm, η Anfarm, η Unipharma αλλά και η γερμανική Boehringer Ingelheim, σε μονάδα παραγωγής στο Κορωπί και η Demo, που επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι και σχεδιάζει γραμμές παραγωγής σε Τρίπολη και Θεσσαλονίκη.

Η Adelco επενδύει σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, η Bennett δημιουργεί νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση αλλά και νέο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, η Βιανέξ επεκτείνει εργοστάσιό της και δημιουργεί νέο εργαστήριο για έρευνα στην Πάτρα.

Επίσης η Βιόκοσμος δημιουργεί νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική. Η Elpen αναπτύσσει νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκου στο Κορωπί. Η Syn Innovation δημιουργεί νέα μονάδα στον τομέα των ραδιοφαρμάκων στους Αγίους Θεοδώρους, η Opus Materia επεκτείνεται στον τομέα της έρευνας, η Pharmathen επεκτείνει τις μονάδες της στις Σάπες Ροδόπης, η Pharmazac δημιουργεί νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και η Rafarm δημιουργεί νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου  γνωστοποιήθηκε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος θα προχωρήσει σε επενδύσεις στην παραγωγή, την ανάπτυξη υποδομών και την έρευνα και με ορίζοντα το 2025 προωθείται η δημιουργία 12 νέων εργοστασίων, αυξάνοντας το δυναμικό της χώρας σε 52 μονάδες, με προσθήκη 29 νέων μονάδων παραγωγής φτάνοντας τις 100 στην επόμενη τετραετία. Ο στόχος για τα ερευνητικά κέντρα είναι τα 40 στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα σχολιάζοντας τη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις εταιρείες να συμψηφίσουν το claw back με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων έχει εξηγήσει ότι με τις επενδύσεις που προωθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την επόμενη τετραετία θα δημιουργηθούν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι το clawback που αποδίδουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος, μόνο για το 2020, ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ.