Η… fast-track αγιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’

Η… fast-track αγιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’

Άγιος Πάπας εν όψει, «θαύματα» και πυρετός εργασιών στο Βατικανό.

Εδώ και ημέρες στο Βατικανό επικρατεί «πυρετός» εργασιών κι αιτία δεν είναι μόνον ο εορτασμός του Πάσχα. Στις 27 του μηνός, βλέπετε, έχει προγραμματιστεί η αγιοποίηση του Πολωνού Καρόλου Βοϊτίλα, του αείμνηστου Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ δηλαδή. Κι αυτό μόλις εννέα χρόνια μετά το θάνατό του!

Στα χρονικά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αυτή είναι η πιο… fast-track αγιοποίηση. Κατά το Βατικανό, ο λόγος που οι διαδικασίες είναι τόσο εκπληκτικά ταχείες είναι ότι το θαύμα, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για την ανακήρυξη του Πάπα σε Άγιο, μπόρεσε να πιστοποιηθεί εξίσου τάχιστα, εν μέρει χάρη και στη συνδρομή της επιστήμης!

Κάπως έτσι βέβαια είχε στηριχθεί επιχειρηματολογικά και η οσιοποίηση του Βοϊτίλα, πίσω στο 2005 και λίγο μετά τον θάνατό του, όταν η Μαρί Σιμόν-Πιέρ, μία μοναχή από τη Γαλλία, ανέφερε ότι γιατρεύτηκε από το (ιατρικά ανίατο) Πάρκινσον, απλά και μόνον όταν επικαλέστηκε το όνομα του αποθανόντος Πάπα στις επίμονες προσευχές της.

Για να… αναβαθμιστεί όμως κάποιος σε Άγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα πρέπει να πιστωθεί κι ένα δεύτερο θαύμα, μετά θάνατον και μετά την οσιοποίησή του. Στην περίπτωση του Βοϊτίλα, το θαύμα αυτό ακούει στο όνομα Φλορίμπεθ Μόρα Ντίαθ: μίας 50χρονης γυναίκας από το Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα.

Πριν από τρία χρόνια, ένα πρωινό του Απριλίου του 2011, η Φλορίμπεθ έπαιρνε όρκο πως το κεφάλι της «θα έκανε μπαμ και θα ‘σκαγε από τον πολύ τον πόνο». Δεν ένιωθε καν το δεξί πόδι της. Συνέχεια ξερνούσε. Ο γιατρός της έλεγε πως πάσχει απλά από ημικρανίες…  Ανήσυχος από την εξέλιξη των ισχυρών πονοκεφάλων, το άνδρας της αποφάσισε να την πάει στα επείγοντα, στο νοσοκομείο La Católica. Θεωρείται το καλύτερο που διαθέτει η πόλη. Εκεί την εξέτασε ο νεαρός νευρολόγος Δρ. Αλεχάντρο Βάργκας, που συνηθίζει να αρχίζει τις εγχειρήσεις τους με τη ρήση «Με τη βοήθεια του Θεού, πάμε»!

«Πάσχει από ατρακτοειδές ανεύρυσμα», έγραψε στο ιστορικό της ασθενούς. «Θα μπορούσε να γίνει απόφραξη, όμως το πρόβλημα είναι ότι εδώ δεν διαθέτουμε την τεχνολογία για κάτι τέτοιο». Τσακισμένη από τα νέα, η Φλορίμπεθ γύρισε στο σπίτι της και άρχισε να παίρνει πειθήνια τα χάπια που της έδωσε ο Δρ.Βάργκας. Έκλαιγε ασταμάτητα και διαρκώς προσευχόταν, κλεισμένη στο δωμάτιό της, όπου μισοέμπαιναν οι στενοί της συγγενείς για να τσεκάρουν εάν ακόμη αναπνέει.

Μέχρι και το πρωινό της 2ας Μαϊου του… σωτήριου έτους 2011 -την επομένη της οσιοποίησης του Πάπα Παύλου του Β’, δηλαδή- η Φλορίμπεθ ήταν ακόμη κλεισμένη στο δωμάτιό της. Πάνω στην συσκευή της τηλεόρασης, ήταν ακουμπισμένο το φύλλο της 1ης Μαϊου της εφημερίδας La Nación, με ένα εκτενές αφιέρωμα στον οσιοποιημένο Πάπα.

«Καθώς κοιτούσα τη φωτογραφία του στην εφημερίδα», περιγράφει, «άκουσα μια ανδρική φωνή. Μιλούσε στα ισπανικά. Μου είπε: “σήκω και μη φοβάσαι”. Τα δυο του χέρια ξεπρόβαλαν από τη φωτογραφία στη σελίδα. Και τότε στάθηκα και είπα: “Sí, Señor”. Πήγα στην κουζίνα. Αισθανόμουν καλύτερα. Ήμουν σίγουρη πως είχα γιατρευτεί».

Σύντομα οι πονοκέφαλοι υποχώρησαν, λέει. Και στην επανεξέταση, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, μία μεγάλη έκπληξη περίμενε τον Δρ. Βάργκας: το ανεύρυσμα είχε εξαφανιστεί από το κεφάλι της Φλορίμπεθ! «Όταν είδα τις απεικονίσεις, νόμιζα ότι έβλεπα λάθος CD», λέει ο γιατρός. «Κάτι είχε πράγματι συμβεί»…

Η ιστορία της Φλορίμπεθ έφθασε γρήγορα μέχρι το Βατικανό και τη Σύνοδο για την Αναγνώριση των Αγίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέσα από ένα «γαϊτανάκι» επαφών: ο Πατέρας Ντόναλντ της Κόστα Ρίκα ενημέρωσε τον φίλο του Πατέρα Νταριούζ από τη Σιλεσία, που με τη σειρά του ενημέρωσε τον φίλο του Στανίσλαβ Ντζίβις, πρώην γραμματέα του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ και νυν Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Κρακοβίας.

«Το Βατικανό μας έστειλε 1.200 δολάρια για να εξεταστεί η Φλορίμπεθ σε ιδιωτική κλινική», θυμάται ο Πάτερ Ντόναλτν. «Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Δεν υπήρχε ανεύρυσμα. Έστειλα τα αποτελέσματα με την DHL στη Ρώμη». Τον Οκτώβριο του 2012, η Φλορίμπεθ μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή της σε αεροπλάνο. Κατεύθυνση ήταν η Αιώνια Πόλη…

Εκεί εισήχθη στο νοσοκομείο Gemelli, όπου το Βατικανό είχε κάνει όλες της ετοιμασίες. Της έκαναν υπερήχους, αξονικές, εξέταση με ειδικό καθετήρα στα αγγεία. «Δεν υπήρχε ούτε θρόμβος, ούτε κάποια ουλή, ούτε κάποια ένδειξη ότι το αίμα κύλησε κάπου αλλού. Ήταν σαν να μην υπήρχε ποτέ ανεύρυσμα», λέει ο Μονσινιόρ Οντέρ, που έχει αναλάβει τον ογκώδη φάκελο αγιοποίησης του Βοϊτίλα.

Έπειτα από λίγες ημέρες, η αποστολή της Φλορίμπεθ είχε ολοκληρωθεί. Ως αναμνηστικό για το ταξίδι της στη Ρώμη αγόρασε μια χιονόμπαλα με τη μινατούρα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Την έβαλε στη βαλίτσα της και επέστρεψε στην Κόστα Ρίκα. Τον Ιούλιο του 2013, η Αγία Έδρα ανακοίνωσε ότι είχε πια στα χέρια της το θαύμα που χρειαζόταν για να ανακηρυχθεί Άγιος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’.

Η ιστορία της Φλορίμπεθ δεν ήταν βέβαια το μοναδικό υποψήφιο θαύμα που είχε φθάσει στα αφτιά του Βατικανού. Υπήρχαν δεκάδες άλλες μυστηριώδεις αναφορές για εξίσου μυστηριώδεις γιατρειές πιστών Καθολικών, από τα πέρατα του κόσμου. Γιατί όμως επέλεξαν αυτό από την Κόστα Ρίκα;

«Ένα θαύμα έχει πάντα ένα βαθύτερο μήνυμα και στην περίπτωση της κυρίας Φλορίμπεθ αυτό έχει να κάνει με τη ζωή και την οικογένεια», λέει ο Μονσινιόρ Οντέρ. Κατά τον Αρχιεπίσκοπο Κόστα Ρίκα, Χούγκο Μπαράντες, «είναι ένα μήνυμα προς την πολιτεία» της κεντροαμερικανικής χώρας, που εκείνη την περίοδο ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της τεχνητής γονιμοποίησης.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η εξήγηση που δίνει ο Ντάνιελ Μπλάνκο, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κόστα Ρίκα. «Δεν θέλαμε να έχουμε και πάλι την περίπτωση μίας μοναχής, όπως συνέβη με την οσιοποίηση του Πάπα», λέει. “Η ιστορία της Φλορίμπεθ Μόρα Ντίαθ ήταν πολύ ισχυρή. Κατάγεται από την Λατινική Αμερική, όπου ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ είναι πολύ δημοφιλής. Και επιπλέον, πρόκειται για μία έγινε γυναίκα, που έγινε μητέρα από πολύ νωρίς και πολλές φορές!

Σήμερα, η Φλορίμπεθ συνεχίζει τη ζωή της στο Σαν Χοσέ, δίπλα στον σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια της, χαρούμενη και -κατά την άποψη πολλών- ευλογημένη. Στην τοπική εκκλησία, έχει πια τη δική της θέση, στην πρώτη σειρά του εκκλησιάσματος. Και στο σπίτι της καταφθάνουν συχνά πυκνά πιστοί Καθολικοί, από όλες τις γωνιές του κόσμου, που θέλουν να πάρουν την ευλογία της, αγγίζοντάς της το χέρι…

Τι θα γίνει όμως εάν ένα άλλο ανεύρυσμα εμφανιστεί στο εγκέφαλό της; «Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο, θα πρόκειται για νέα ασθένεια», διαβεβαιώνει ο Μονσινιόρ Οντέρ. Όλοι φυσικά απεύχονται αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, εάν έλθει κάποτε αυτή η στιγμή, η Φλορίμπεθ θα μπορεί πάντα να ελπίζει για ένα ακόμη θαύμα ή, απλούστερα, για έναν καλύτερο γιατρό…

Διαβάστε ακόμη: Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει έκκληση για ειρήνη