Φαβορί για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Μάριο Ντράγκι

Φαβορί για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Μάριο Ντράγκι
epa06875451 Mario Draghi, the President of the European Central Bank (ECB) and chairman of the European Systemic Risk Board, speaks during a hearing by the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs at the European Parliament in Brussels, Belgium, 09 July 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Υπενθυμίζεται πως ο Ντράγκι, 76 ετών, είναι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον οποίο πιστώνεται η διάσωση του ενιαίου νομίσματος του μπλοκ

Ραγδαίες εξελίξεις έφερε η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί πρόωρα από τη θέση του ως προέδρου…

Ήδη η κούρσα διαδοχής έχει αρχίσει, με τους Financial Times να αποκαλύπτουν πως ο επόμενος πρόεδρος αναμένεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντράγκι, 76 ετών, είναι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον οποίο πιστώνεται η διάσωση του ενιαίου νομίσματος του μπλοκ. 

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι επίσης πιθανό να προκύψουν για τον ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει την προεδρία και τον καθορισμό της ατζέντας των συνόδων κορυφής των ηγετών της ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή κοντά στον Ντράγκι είπε ότι δεν επιδιώκει κανέναν από τους ηγετικούς ρόλους του μπλοκ. Αλλά οι εικασίες για τις προοπτικές του Ντράγκι, με βάση το ιστορικό, την εμπειρία και το ανάστημά του ως μίας από τις εξέχουσες προσωπικότητες της ΕΕ, υπογραμμίζουν την επιθυμία πολλών πρωτευουσών να τον οριστικοποιήσουν ως διάδοχο πολύ πριν από την αποχώρηση του Μισέλ στα μέσα Ιουλίου. 

«Λίγοι θα μπορούσαν να πουν “όχι” σε τυχόν επιλογή Ντράγκι…», είπε η Nathalie Tocci, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Ρώμη. 

Ο Ντράγκι αποχώρησε από τη δημόσια ζωή το 2022 αφού η θητεία του ως πρωθυπουργού της Ιταλίας διεκόπη από πρόωρες εκλογές. Αλλά ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην ΕΕ πέρυσι όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ζήτησε να συντάξει μια έκθεση για την παραπαίουσα ανταγωνιστικότητα του μπλοκ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: