Σε κρίσιμη καμπή η παγκόσμια οικονομία: Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στα ομόλογα και προεξοφλούν κρίση χρέους

Σε κρίσιμη καμπή η παγκόσμια οικονομία: Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στα ομόλογα και προεξοφλούν κρίση χρέους
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Έτος εκλογών και κρίσης χρέους το 2024…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ανά τον κόσμο επενδυτές στις κυβερνήσεις για τη δυσθεώρητη αύξηση του δημοσίου χρέους, υποστηρίζοντας πως ο εκτός ελέγχου δανεισμός κινδυνεύει να πυροδοτήσει εκρήξεις στην αγορά ομολόγων.

Αν μη τι άλλο, η έκδοση κρατικού χρέους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αγορές οι οποίες επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, αναμένεται να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί το επόμενο έτος, με εξαίρεση τα πρώτα στάδια της πανδημίας του Covid.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, οι αναδυόμενες αγορές πρόκειται να παρασυρθούν από τον κατακλυσμό των πωλήσεων ομολόγων, αφού το δημόσιο χρέος ανέβηκε στο ιστορικό υψηλό του 68,2% του ΑΕΠ πέρυσι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ελλείμματα είναι «εκτός ελέγχου και η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για να τεθούν υπό έλεγχο», δήλωσε ο Jim Cielinski, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Janus Henderson. Όπως πρόσθεσε, το ζήτημα θα απασχολήσει σοβαρά τις αγορές «τους επόμενους έξι έως 12 μήνες ως κάτι που έχει μεγάλη σημασία». 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει ομόλογα περίπου 4 τρισ. δολ. ομόλογα φέτος με διάρκεια από δύο έως και 30 έτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Apollo Global Management, έναντι 3 τρισ δολ. πέρυσι και 2,3 τρισ. δολ. το 2018. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της RBC Capital Markets, οι αγορές και το υφιστάμενο χρέος θα ανέρχεται στα 1,6 τρισ. δολάρια σε διάστημα 12 μηνών έως το τέλος Σεπτεμβρίου – το δεύτερο υψηλότερο έτος που έχει καταγραφεί. Η καναδική τράπεζα εκτιμά ότι η καθαρή έκδοση το 2024-2025 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας.

Η κλίμακα δανεισμού είναι πιθανό να κεντρίσει την προσοχή των αγορών, λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων. «Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον για το δημόσιο χρέος σε σύγκριση με τους προηγούμενους αιώνες», δήλωσε ο Robert Tipp, επικεφαλής των παγκόσμιων ομολόγων της PGIM Fixed Income. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένονται εκλογές φέτος, βρίσκεται επίσης σε τροχιά για το δεύτερο υψηλότερο έτος πωλήσεων χρέους, πίσω μόνο από το 2020 όταν η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη για να αυξήσει την προσφορά κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Sir Keir Starmer, του οποίου το Εργατικό κόμμα απολαμβάνει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μειώνει τις προσδοκίες δανεισμού 28 δισ. λιρών ετησίως για το «πράσινο σχέδιο ευημερίας» του εν μέσω ανησυχιών για το επίπεδο του δημόσιου χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NatWest, στην Ευρώπη, δέκα από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν χρέος περίπου 1,2 τρισεκατομμύριο ευρώ φέτος, περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. 

Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι οι καθαρές εκδόσεις, που περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης και αποκλείουν την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων, θα αυξηθούν κατά περίπου 18% φέτος, στα 640 δισ. ευρώ. Ο έλεγχος των επιπέδων χρέους έρχεται σε μια ιστορικά πολύβουη χρονιά λόγω επικείμενων εκλογών, που ενισχύουν τα κίνητρα για τους πολιτικούς ηγέτες να αυξήσουν τις δαπάνες. 

Καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια όρεξης για δημοσιονομική πειθαρχία από τους κύριους διεκδικητές σε όλο το πολιτικό χάσμα, λένε οι επενδυτές. 

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6,5% και 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ, από 4% 2022. Οι πληρωμές τόκων προβλέπεται να αυξηθούν από λιγότερο από 3% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% έως το 2028. 

Το IIF προειδοποίησε ότι το μπαράζ εκλογών και συνεχιζόμενων γεωπολιτικών τριβών στον αναδυόμενο κόσμο εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον αυξημένο κρατικό δανεισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, του Πακιστάν και των ΗΠΑ. 

«Εάν οι επερχόμενες εκλογές οδηγήσουν σε λαϊκιστικές πολιτικές που στοχεύουν στον έλεγχο των κοινωνικών εντάσεων, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη περισσότερος κρατικός δανεισμός και ακόμη λιγότερος δημοσιονομικός περιορισμός», ανέφερε το IIF, προσθέτοντας ότι μια απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια αυτού του παγκόσμιου εκλογικού κύκλου «θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση στις οικονομίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: