Fed: Σήμα για μείωση του πληθωρισμού, ακόμα και εις βάρος της ανάπτυξης

Fed: Σήμα για μείωση του πληθωρισμού, ακόμα και εις βάρος της ανάπτυξης
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι oικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής, λέει η Fed

Αναβαθμίζει την πολιτική νομισματικής αυστηροποίησης η Federal Reserves, σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη…  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους policy makers της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5%-1,75%, ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο του κόστους ζωής, που έχει «σκαρφαλώσει» στα υψηλότερα επίπεδά από το 1981. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στη FOMC είπαν ότι στη συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα υπάρξει άλλη μια κίνηση 50 μ.β. ή 75 μ.β.

«Οι oικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε μια περιοριστική στάση πολιτικής, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να αναγνωρίζουν την πιθανότητα ότι μια ακόμη πιο περιοριστική στάση θα ήταν κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν», αναφέρεται στα πρακτικά. Όπως αναγνωρίζεται, η νομισματική σύσφιξη θα έχει τίμημα. «Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι η σταθεροποίηση της πολιτικής θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θεώρησαν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% κρίσιμη για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης σε σταθερή βάση». 

Οι αξιωματούχοι στη συνάντηση της 14ης-15ης Ιουνίου παρατήρησαν ότι έπρεπε να κάνουν την κίνηση για να διασφαλίσουν τις αγορές. «Πολλοί συμμετέχοντες έκριναν ότι ο πιο σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η Επιτροπή είναι ο αυξημένος πληθωρισμός, ο οποίος θα μπορούσε να εδραιωθεί εάν το κοινό άρχιζε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να προσαρμόσει τη στάση της πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά. 

Τα πρακτικά προσθέτουν ότι οι εν λόγω κινήσεις, σε συνδυασμό με την επικοινωνία σχετικά με τη στάση της πολιτικής, «θα ήταν ουσιαστικές για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών». Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός, γιατί η οικονομία των ΗΠΑ «βαδίζει» σε ασταθές έδαφος. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 1,6% και βρίσκεται σε ρυθμό πτώσης 2,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Fed της Ατλάντα. Η επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων θέτουν την οικονομία σε τεχνική ύφεση.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς policy makers, η επιβράδυνση των πωλήσεων στις επιχειρήσεις περιορίζει τις επενδύσεις τους λόγω αύξησης του κόστους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα συνεχιζόμενα σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα lockdown στην Κίνα αναφέρθηκαν αποτελούν πρόβλημα.

Στα πρακτικά σημειώθηκε επίσης ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ήταν χαμηλότεροι για το ΑΕΠ και υψηλότεροι για τον πληθωρισμό, παρότι η αυστηρότερη πολιτική θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Η FOMC δίνει, με άλλα λόγια, προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και όχι στην οικονομική επέκταση. Τέλος, οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν μια σειρά αυξήσεων που θα οδηγούσαν το επιτόκιο των κεφαλαίων στο 3,4% φέτος, πάνω από το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο του 2,5%.