Τα «μετρημένα βήματα» της Τζάνετ Γέλεν

Τα «μετρημένα βήματα» της Τζάνετ Γέλεν

Η επιβράδυνση στην αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ,  δεν αλλάζει το πλάνο της ισχυρής γυναίκες της Fed. 

Σαφές κατέστησε η νέα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απότομες αλλαγές στη νομισματική πολιτική, τονίζοντας ότι η Fed θα συνεχίσει τη μείωση της στήριξης προς την αμερικανική οικονομία, στο πλαίσιο της γενικότερης ανάκαμψης που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όπως ανέφερε σε συνέχεια των δηλώσεών της η επικεφαλής της Fed, η επιθυμητή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε η έναρξη της μείωσης των ενέσεων ρευστότητας, λόγω της μείωσης της ανεργίας και της ισχυρότερης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Από τότε, όμως, υπήρξαν ενδείξεις έντονης επιβράδυνσης στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, γεγονός που οδήγησε ορισμένους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν η Fed είναι πιθανόν να αναστείλει τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων.

Η Τζ. Γέλεν, ωστόσο, δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να αλλάξει πορεία. Όπως δήλωσε η ίδια, η Fed θα συνεχίσει πιθανόν να μειώνει τη στήριξή της, με «νέα μετρημένα βήματα», εφόσον τα στοιχεία στηρίξουν σε γενικές γραμμές την προσδοκία βελτίωσης της αγοράς εργασίας και αύξησης του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμη: Fed: Ρίχνει στα 75 δισ. δολάρια το μήνα το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ