To «φεμινιστικό» ρεύμα στην επαγγελματική δικτύωση

To «φεμινιστικό» ρεύμα στην επαγγελματική δικτύωση

Όλο και περισσότερες γυναίκες αναζητούν ευκαιρίες για να δικτυωθούν επαγγελματικά με άλλες γυναίκες. Κάνει αυτό, όμως, καλό στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία;

της Ντίνα Σάνκερ

Τον Ιούλιο του 2012, 25 περίπου γυναίκες από διάφορες εταιρείες μαζεύτηκαν σε μια διάσκεψη της Morgan Stanley στο Μανχάταν για να ακούσουν τη σύμβουλο Κάριν Ρόκγουιντ στην ομιλία της «Ευτυχία: Το άλλο κλειδί της επιτυχίας.» Η διοργανώτρια Σάρα Ρίκα λέει ότι ο σκοπός της συνάντησης -που ονομάστηκε «επαγγελματικό πρόγευμα»- δεν ήταν σαφής – το μόνο που θα έπρεπε μάλλον να κάνουν, ήταν να περάσουν καλά.

«Κανείς δεν ήξερε γιατί είχε έρθει και τι συνέβαινε», λέει. Όμως η Ρίκα, εν τη αγνοία της, είχε προσφέρει μια υπηρεσία που πολλές γυναίκες αναζητούσαν: τη δυνατότητα να δικτυωθούν με άλλες γυναίκες. Το πρόγευμα έγινε αντικείμενο συζήτησης και στην επόμενη συνάντηση συγκεντρώθηκαν 50 άτομα. Τον Ιανουάριο του 2013 ήταν περισσότερα από 100.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Brand X Research, οι γυναίκες όλο και συχνότερα αναζητούν ευκαιρίες για να δικτυωθούν με άλλες γυναίκες. Για παράδειγμα το 2011, τρεις στις δέκα γυναίκες δήλωναν ότι θα εγκατέλειπαν το επαγγελματικό τους δίκτυο για να συμμετάσχουν σε ένα δίκτυο μόνο με γυναίκες. Το 2012 η αναλογία αυτή ήταν πέντε στις δέκα.

Διαβάστε ακόμη: Business γένους θηλυκού

Οι γυναίκες έλκονται σε επαγγελματικά δίκτυα για διαφορετικούς λόγους από τους άνδρες, υποστηρίζει η Χέιζελ Ουόκερ, συγγραφέας του βιβλίου Επαγγελματική Δικτύωση και Φύλλο. «Δεν είναι όπως νομίζετε. Οι γυναίκες εντάσσονται σε επαγγελματικά δίκτυα για υποστήριξη», λέει. «Οι άνδρες πηγαίνουν για τα λεφτά, για να κλείσουνε δουλειές».

Η τάση αυτή δε σημαίνει ότι ξαφνικά οι γυναίκες άρχισαν να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους. Άρα γιατί αυτή η αύξηση των αποκλειστικά γυναικείων επαγγελματικών δικτύων;

Η Ντέμπορα Σπαρ, πρόεδρος του Κολλεγίου Μπάρναρντ και συγγραφέας του βιβλίου Θαυμαστές Γυναίκες: Σεξ, Δύναμη και η Αναζήτηση της Τελειότητας, λέει ότι οι νέες γυναίκες δεν έχουν ακόμα επαρκή καθοδήγηση.

Διαβάστε ακόμη: Το people networking σου βρίσκει δουλειά

Η Σπαρ αποδίδει την έλλειψη καθοδήγησης σε αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων τα καλοπροαίρετα μεν, πλην αναποτελεσματικά εταιρικά προγράμματα. «Πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει προγράμματα καθοδήγησης, ελπίζοντας ότι θα κάνουν θαύματα», λέει. «Όμως, δεν είναι επαρκή».

Άλλο ένα πρόβλημα: οι καθοδηγητές αναζητούν μαθητευόμενους που τους θυμίζουν τους εαυτούς τους στα νιάτα τους. «Αν όλοι όσοι βρίσκονται σε θέσεις ισχύος είναι λευκοί και άνδρες, πιθανότατα να ασχοληθούν αντίστοιχα με νεαρούς λευκούς άνδρες».

Η Σπαρ δηλώνει ότι «δεν είναι φανατικός υποστηρικτής της δικτύωσης», επειδή συχνά οδηγεί σε «περιστασιακές σχέσεις» αντί για πραγματικές, ουσιώδεις διασυνδέσεις. «Γνωρίζεις κάποιον με ενδιαφέρον σε ένα πάρτι, θα τον ξαναδείς ποτέ όμως;».

Διαβάστε ακόμη: Τι κάνει καλύτερη μία γυναίκα manager;

Θα μπορούσε η αποκλειστικά γυναικεία δικτύωση να αποτελεί μια μορφή αυτό-σαμποτάζ; Η Σπαρ επισημαίνει την ανάγκη να βρεθούν γυναίκες καθοδηγητές σε θέσεις ισχύος, αλλά με τις γυναίκες να αποτελούν μόνο το 15,2% των μελών διοικητικών συμβουλίων που περιλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500, και το 16% των συνεργατών σε μεγάλες εταιρείες, είναι εμφανές ότι ο χώρος είναι ακόμη ανδροκρατούμενος.

Ορισμένα δίκτυα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Το πρόγευμα της Ρίκα περιλαμβάνει ένα στοχευμένο μίγμα από γυναίκες εκτελεστικά στελέχη και παράγοντες, είτε επιχειρηματίες είτε διευθύντριες, δημιουργώντας αυτό που αποκαλεί «ένα ισχυρό περιβάλλον δικτύωσης». Δεν γνωρίζει καμία σχέση καθοδήγησης που να έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, αλλά έχουν υπάρξει τουλάχιστον μια «ιδανική» δουλειά που βρέθηκε μέσω αυτών των συναντήσεων, ευκαιρίες προβολής και αρκετές σχέσεις νέους με πελάτες.

Μπορεί ο δρόμος μέχρι την αλλαγή της αναλογίας γυναικών σε κορυφαίες θέσεις να είναι μακρύς αλλά, όπως αναφέρει η Ζακλίν Φρήντμαν του WAM, «η δικτύωση, είναι μέρος της διαδικασίας σύναψης σχέσεων και οι σχέσεις αυτές δημιουργούν μια κοινότητα, δηλαδή τη βάση για οποιαδήποτε αλλαγή».

Διαβάστε ακόμη: Συμβουλές γένους θηλυκού από τον Γουόρεν Μπάφετ