Φιέστα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές

Φιέστα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές
epa05461333 People wave Turkish flags during a rally to protest at the failed coup attempt of 15th July 2016 and mourn the 240 people killed including civilians, policemen, and soldiers, in Istanbul, Turkey 07 August 2016. Thousands of people attend a democracy rally in Istanbul to protest the 15th July coup attempt. The president, Prime Minister, main opposition head and the leader of the country’s foremost nationalist party joined the rally. EPA/SEDAT SUNA

Με αφετηρία τη συνοικία του Τούρκου προέδρου, χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπό τους ήχους του τουρκικού ύμνου και στίχων του Κορανίου.

Την κορύφωση των συγκεντρώσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου πραγματοποιεί η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια συγκέντρωση πλήθος κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

Η «φιέστα» Ερντογάν ξεκίνησε από τη συνοικία Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης, του προπυργίου του Τούρκου προέδρου, παρουσία του συνόλου, σχεδόν, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Το Γενίκαπι πλημμύρισε από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ανεμίζουν κόκκινες τουρκικές σημαίες. Κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει κάνει εκτιμήσεις για τη συμμετοχή, όμως Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχουν γίνει προετοιμασίες για την υποδοχή 3 εκατομμυρίων διαδηλωτών. Στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται η διάθεση 2,5 εκατομμυρίων τουρκικών σημαιών, 3 εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και φέρι μπόουτ, είναι δωρεάν για να ενθαρρύνουν την προσέλευση.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε απόν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας , ο οποίος έφθασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου.

Η «συγκέντρωση για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» είναι «υπεράνω κομμάτων», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Απαγορεύονται οι κομματικές σημαίες, αλλά και τα κομματικά συνθήματα, αν και υπάρχουν πολλά πορτρέτα του Ερντογάν, αλλά και μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ως Ράμπο περιστοιχισμένος από τα πρωτοπαλίκαρα του.

Η συγκέντρωση μεταδίδεται ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε ολόκληρη την Τουρκία. Μία τέτοια οθόνη έχει στηθεί και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Εκτός της ηγεσίας του φιλοκουρδικού HDP που, αν και καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος, αποκλείσθηκε διότι κατά τον Ερντογάν υποστηρίζει το PKK.

Έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στην επαναφορά της θανατικής ποινής «εάν ο λαός το θέλει» ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης. «Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις «υπέρ της δημοκρατίας» που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να τον φιλοξενήσει στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν είπε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε Κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link.

«Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν», είπε ο Ερντογάν.