Οι «φυλές» της Ευρώπης και η ελληνική διαπραγμάτευση

Οι «φυλές» της Ευρώπης και η ελληνική διαπραγμάτευση

Το περιοδικό Spiegel μετρά τους συμμάχους και τους αντιπάλους της ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Για μια ενωμένη Ευρώπη κατά των «προβοκατόρων» κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, συνεχίζοντας κατά μια έννοια τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ελληνική αντιπροσωπεία και κυρίως τον Γιάννης Βαρουφάκη.

Το περιοδικό αναφέρεται στην προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συμβιβαστεί με τις πιστώτριες χώρες, την οποία αποδίδει στην «ασυνήθιστη ενότητα» εντός της ζώνης του ευρώ.

Υποστηρίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης απέτυχαν στην προσπάθεια τους να απομονώσουν τη Γερμανία και να παρουσιάσουν τον Σόιμπλε ως το μοναδικό που επιθυμεί τη λιτότητα. Σημειώνει ότι και οι υπόλοιπες χώρες αντέδρασαν στα αιτήματα της Ελλάδας, κάθε μία για διαφορετικούς λόγους και μετρά «συμμάχους» και «εχθρούς» στον «πόλεμο» του Eurogroup.

1. Οι σκληροί στα ανατολικά
Σύμφωνα με το Spiegel υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί στα ανατολικά, δηλαδή Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία, χώρες όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα. Γράφει ότι οι πολίτες έχουν υπομείνει πολλές δυσκολίες για να καταφέρουν να ενταχθούν στο ευρώ. Στην ομάδα των αντιπάλων της Ελλάδας είναι και η Φινλανδία όπου ο Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ κρατά σκληρή στάση.

2. Οι «ανακαινιστές»
Εκεί βρίσκονται οι Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, «χώρες που είχαν προβλήματα τα οποία έλυσαν με δικές τους προσπάθειες, όπως λέει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho». Σημειώνει πάντως ότι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι εξακολουθούν να υποφέρουν από υψηλή ανεργία και πως πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με χαμηλούς μισθούς.

Σύμφωνα με το Spiegel, μόνο  πρωθυπουργός Enda Kenny βλέπει λόγους που να συνηγορούν υπέρ ενός νέους κουρέματος του ελληνικού χρέους επειδή θα δώσει επιχειρήματα για μελλοντική μείωση και του ιρλανδικού χρέους.

3. Η ομάδα της Γερμανίας
Περιλαμβάνει και τις Ολλανδία και Αυστρία. Η ομάδα αυτή έχει έναν επιπλέον λόγο για την τήρηση των συμφωνιών. Φοβάται ότι η μεταρρύθμιση θα σταματήσει σε όλο το Νότο.

4. Οι απρόθυμοι αποταμιευτές
Εδώ το Spiegel κατατάσσει Γαλλία και Ιταλία. Σημειώνει τις δυσκολίες των Γάλλων και υποστηρίζει ότι στην Ιταλία ο Ρέντσι θα επιθυμούσε μια ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά δεν θα έδινε εν λευκώ εξουσιοδότηση στην Ελλάδα. Ολάντ και Ρέντσι φοβούνται ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξυπνούσε τα ριζοσπαστικά κόμματα στο έδαφος του.