Fitch: Δεν αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση για την αποκατάσταση της σταθερότητας

Fitch: Δεν αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση για την αποκατάσταση της σταθερότητας

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα για μια πιο σταθερή πορεία.

Στη διαπίστωση ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για την αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 14,4 δισ. ευρώ δεν αρκεί από μόνο του για αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αναφέρει ο οίκος. Σχολιάζει, μάλιστα ότι η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει επισφαλής, έως ότου αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα δομικά προβλήματα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα κόκκινα δάνεια και τις ανισορροπίες στις χρηματοδοτικές υποδομές.

Ο οίκος σημειώνει ότι το ποσό των 112 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αντιστοιχεί στο 63% του ΑΕΠ της χώρας, στοιχείο που συνιστά αρνητικό παράγοντα για την ανάκαμψη, με δεδομένη και την υπάρχουσα οικονομική αδυναμία.

Με βάση τα αποτελέσματα των stress tests, που ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ, η Fitch υπολογίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίζουν κατά μέσο όρο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας pro-forma στο 14,8%. Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις επίσης θα βελτιώσουν τη ρευστότητα, ειδικά αν οδηγήσουν τελικά σε αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, για την παροχή χρηματοδότησης.

Επισημαίνει επίσης τη μεγάλη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, δεδομένης και της εκροής καταθέσεων 116 δισ. ευρώ που έχει σημειωθεί από το 2009 και έπειτα, εκ των οποίων τα 43 δισ. «έφυγαν» τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποόιησης θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του 2015, ενώ δεν αποκλείει συμμετοχή του ΤΧΣ στη διαδικασία, σε περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες, όπως αυτές περιγράφονται στο δυσμενές σενάριο των πρόσφατων stress tests.