Fitch: Διατηρεί στο 7,9% την πρόβλεψη για την ύφεση της Ελλάδας φέτος

Fitch: Διατηρεί στο 7,9% την πρόβλεψη για την ύφεση της Ελλάδας φέτος

Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Fitch.

Όπως προβλέπει το 2020 θα κλείσει με ύφεση 7,9%, ενώ αν και έχει ολοκληρώσει τις δύο προγραμματισμένες αξιολογήσεις του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε ένα review δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Όπως σημειώνει η Fitch, αναμένει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον β’ εξάμηνο καθώς και το 2021 η οποία τοποθετείται στο 5,1%, ωστόσο τονίζει πως υπάρχουν κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις, οι οποίοι αφορούν τη διάρκεια της πανδημίας και συνεπώς των επιπτώσεών της.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει πως η εφαρμογή του μέτρου αναστολής των πληρωμών των δανείων και η παροχή εγγυήσεων κρατικών δανείων περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, θα μετριάσουν τις πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου στο εγγύς μέλλον.

Η απάντηση της ΕΚΤ στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει επίσης μέτρα ελάφρυνσης κεφαλαίων και στήριξης της ρευστότητας.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τις νέες στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης καθώς και την άρση των περιορισμών για τη χρήση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως εξασφάλιση σε πιστωτικές πράξεις, οι οποίες θα ανακουφίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο για τις τράπεζες.