Σακελλαροπούλου – Ερντογάν: Το… γεμάτο ποτήρι και το «ευχαριστώ» στα τουρκικά

Σακελλαροπούλου – Ερντογάν: Το… γεμάτο ποτήρι και το «ευχαριστώ» στα τουρκικά
(Ξένη Δημοσίευση). Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπουδέχεται τον Προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. Ο Προέδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) πραγματοποιεί επίσκεψη επ' ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσα ειπώθηκαν στη μεταξύ τους συνάντηση.

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δυο λαών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι «τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν φέτος οι χώρες μας, έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά, ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς, κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό, που ενώνει τους δυο λαούς».

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι «η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος, που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, για την διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δυο λαών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι «έχοντας επίγνωση του γεγονότος, ότι υπάρχουν ζητήματα, στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος» και πρόσθεσε ότι «η παρουσία σας, σήμερα στην Ελλάδα, μετά την πάροδο έξι ετών, πιστεύω ότι αντανακλά, το θετικό αυτό πνεύμα».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία στον φίλο λαό της Τουρκίας, καθώς και παραγωγικές συνομιλίες, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας και καλωσόρισε και πάλι τον Τούρκο Πρόεδρο στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν και οι αρμόδιοι θπουργοί των δυο χωρών, που θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες. Όπως είπε, σκοπός είναι να ανεβάσουμε από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισεκατομμύρια και παρατήρησε ότι θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα πεδία, σε όλα τα θέματα.

Κλείνοντας, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι θα είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο πλευρών, να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε στα τουρκικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του διαλόγου τους μπροστά στις κάμερες.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: