Fitch Ratings: Ανάπτυξη +4,7% στην Ευρωζώνη το 2021, τροχοπέδη οι εμβολιασμοί

Fitch Ratings: Ανάπτυξη +4,7% στην Ευρωζώνη το 2021, τροχοπέδη οι εμβολιασμοί
epa03912127 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ρυθμό +4,7% αναμένεται να αναπτυχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης το 2021, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Όπως σημειώνεται σχετικά, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την εν γένει επιδείνωση των επιδημικών στοιχείων, που οδήγησαν σε νέα, δρακόντεια περιοριστικά μέτρα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2020 ήταν ισχυρότερη του αναμενομένου – ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Ως αποτέλεσμα, η ύφεση στην Ευρωζώνη δεν ξεπέρασε το 6,6%, έναντι εκτίμησης για ύφεση -7,6%. Από την άλλη, σε ετήσια βάση, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση -3,6%.

Στα προαναφερθέντα αποτελέσματα συνέβαλε η ανάκαμψη της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας, με τον μεταποιητικό τομέα να σημειώνει ισχυρά ανάκαμψη. Επίσης, όπως επισημαίνει η Fitch Ratings, το πακέτο Biden, ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, θα ενισχύσουν και την προσφορά και την κατανάλωση.

Τα σκοτεινά σημεία

Αρνητικό παράγοντα για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη αποτελεί η αργή εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος, που είναι πιθανό να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης το α’ εξάμηνο του 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων έως το τέλος του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, οι περιορισμοί αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ, με την οικονομία να ανακάμπτει το β’ εξάμηνο του έτους. Για τις περισσότερες χώρες, ο δείκτης PMI παραμένει κάτω τις 50 μονάδες (σ.σ.: εάν δείκτης PMI παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, βρισκόμαστε σε υφεσιακό περιβάλλον).
Δεδομένης όμως της τρέχουσας κατάστασης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τις πράξεις ανοιχτής αγοράς, αγοράζοντας φέτος περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισεκ. ευρώ, εξαντλώντας πανδημικό πρόγραμμα (PEPP), ύψους 1,85 τρισεκ. δολ., τον Μάρτιο 2022., με τον πληθωρισμό να είναι ασθενής.