Φοροδιαφυγή: MyData, πρόστιμα και περιορισμός της χρήσης μετρητών 

Φοροδιαφυγή: MyData, πρόστιμα και περιορισμός της χρήσης μετρητών 
Ενισχύεται το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι επαγγελματίες

Με υποχρεωτική ανάρτηση των εσόδων και εξόδων στο MyData, βαριά πρόστιμα και περιορισμό της χρήσης μετρητών ενόψει και της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024, επιχειρήσεις και επιτηδευματίες βρίσκονται επί ποδός.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι οδηγοί ταξί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου κλιμακώνοντας την αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τον ΣΑΤΑ να προειδοποιεί ότι “το ταξί κινδυνεύει με αφανισμό”. Εντωμεταξύ, στελέχη της κυβέρνησης συσχετίζουν τις αντιδράσεις και με την επικείμενη διεύρυνση της χρήσης POS από το 2024 για τον έλεγχο των εισοδημάτων. Από την άλλη μεριά και άλλοι επαγγελματίες σκληραίνουν τη στάση τους, όπως οι δικηγόροι της Αθήνας οι οποίοι αποφάσισαν παράταση της αποχής από τα καθήκοντα τους έως τις 8 Δεκεμβρίου. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, βρίσκεται απέναντι σε μέτωπο αντιδράσεων αλλά παρ’ όλα αυτά, πέραν κάποιων βελτιώσεων σε ειδικές περιπτώσεις, δεν αλλάζει την προσέγγιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται στην τελική ευθεία για ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής. Προβάλλει ως σημαντικότερη μεταρρύθμιση τη διαφάνεια των συναλλαγών, καθώς και των εσόδων και εξόδων των επαγγελματιών και στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει διεύρυνση της χρήσης POS αλλά και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες των κανόνων, με ενδεικτικό το ημερήσιο πρόστιμο 250 ευρώ σε όσους δεν διαβιβάζουν στοιχεία στο MyData. Πρόκειται για την αλλαγή με την οποία κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό άρθρο για την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπου αποσύρθηκε η αναφορά σε πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. 

Στις κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Αν ο εκδότης δεν διαβιβάσει συνόψεις παραστατικών εσόδων, εξόδων, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση.

β) Αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και άλλες εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων κ.α., προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

γ) Αν διαβιβάσει σύνοψη παραστατικού μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, προβλέπεται πρόστιμο στο 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου

δ) Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος και

ε) Αν δεν διαβιβάσει άλλα παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.

Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο στο 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

Επίσης, αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός 5 ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου διπλασιάζονται οι κυρώσεις και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: