Οι φοροελαφρύνσεις του νέου προϋπολογισμού

Οι φοροελαφρύνσεις του νέου προϋπολογισμού

«Ίσα βάρκα - ίσα νερά» θα κινείται το δημόσιο το 2015.

Στη δημοσιότητα έδωσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τελικά το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ και θα φτάσει στο 2% ή στα 3,6 δισ. ευρώ.
Στο υπολογισμό του συμπεριλαμβάνονται και τα 415 εκατ. ευρώ που είναι ως τώρα το κόστος των αναδρομικών για δικαστικούς και ενστόλους, καθώς και πληρωμές 126 εκατ. ευρώ που θα είναι η πρώτη δόση αυξήσεων που θα τους δοθεί.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 414,7 εκατ. ευρώ, που αφορούν τα αναδρομικά ενστόλων και δικαστικών για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-6-2014, και σε επιπλέον 126,2 εκατ. ευρώ που είναι η δαπάνη για αυξήσεις μισθών και συντάξεων των ενστόλων, για την περίοδο από 1-7-2014 έως 31-12-2014.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι αυξήσεις στις αποδοχές θα γίνουν αναδρομικά από τον Ιούλιο, ενώ η καταβολή των αναδρομικών από το 2012 δεν έχει διευκρινιστεί από πότε θα ξεκινήσει. Κατά πάσα πιθανότητα, από το 2015, ενώ συζητείται σύμφωνα με πληροφορίες η αποπληρωμή να γίνει σε ορίζοντα τριετίας. Η ΕΛΣΤΑΤ παρ’ όλα αυτά, παρά το γεγονός δηλαδή ότι η καταβολή θα γίνει σε χρόνο μεταγενέστερο, ζήτησε η καταγραφή της δαπάνης να γίνει στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Από την ανάλυση των ποσών, προκύπτει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων δεν θα γίνει στο 100%. Μισθοί και συντάξεις σε αυτούς δηλαδή θα αυξηθούν μεν, αλλά δεν θα επιστρέψουν στο επίπεδο των αποδοχών του 2012.

Στο «λογαριασμό» θα περιληφθούν ακόμη και τα εξής μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών, που ξεκινούν από φέτος κιόλας ή το 2015:

– Μείωση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης

– ΦΠΑ 13% στην εστίαση

– Μείωση 30% στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης

– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

– Ρύθμιση χρεών στην εφορία με έως και 100 δόσεις

– Αναδρομικά σε ένστολους και δικαστικούς.

H κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν όλα πάνε καλά το επόμενο δίμηνο,  να ενσωματώσει στο τελικό κείμενο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη βουλή τον Νοέμβριο και άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως μειώσεις συντελεστών φόρου εισοδήματος ή και ΦΠΑ.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Τι προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού