Φορολογούμενοι: Οι δηλώσεις εισοδημάτων και τα έσοδα ενόψει Πάσχα

Φορολογούμενοι: Οι δηλώσεις εισοδημάτων και τα έσοδα ενόψει Πάσχα
Photo: pixabay.com
Ανοίγει το taxis, με αλλαγές, για δηλώσεις εισοδημάτων 2023. Οι καταβολές από σήμερα μισθών, Δώρων και επιδομάτων.

Στην τελική ευθεία για την εορταστική αγορά του Πάσχα οι καταναλωτές ζυγίζουν τις αντοχές των οικονομικών τους ενόψει των πληρωμών που προγραμματίζονται αυτές τις ημέρες σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και του “ραντεβού” με την εφορία, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα του taxisnet για τις δηλώσεις εισοδημάτων 2023, με αναμορφωμένο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που προβλέπει αλλαγές και πέραν της προ-συμπλήρωσης των δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους.

Ειδικότερα, για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις οι δηλώσεις εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένες με τεκμαρτά ποσά, τα οποία θα πρέπει να ελέγξουν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου για επιχειρήσεις με εποχιακή λειτουργία και παρέχεται δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης έως και την 10η ημέρα από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού. Για την καταβολή του φόρου προβλέπονται οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι 31 Ιουλίου ενώ ισχύει έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση ακόμη και στην περίπτωση παράτασης της αρχικής προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Σημειώνεται ότι επειδή φέτος η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εισοδήματος αρχίζει με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων σε σχέση με πέρυσι θα δοθεί επιπλέον χρόνος, πέραν της 30ης Ιουνίου, για την ολοκλήρωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1,2 δισ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Εντωμεταξύ, από σήμερα μέχρι 26 Απριλίου e- ΕΦΚΑ και Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έχουν προγραμματίσει καταβολές 1.254.432.604 ευρώ σε 2.805.659 δικαιούχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 21,3 εκατ. ευρώ σε 1.100 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ ενώ στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1.136.132.604 ευρώ σε 2.388.469 δικαιούχους για την πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Μαΐου.

Επίσης, από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν 50 εκατ. ευρώ σε 380.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και Δώρα ανεργίας Πάσχα 43 εκατ. ευρώ σε 290.000 δικαιούχους. Ακόμη, 21 εκατ. ευρώ προβλέπονται για 22.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, 500 χιλ. ευρώ για 1.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, 7 εκατ. ευρώ για 90 δικαιούχους του προγράμματος “Σπίτι μου” και 18 εκατ. ευρώ σε 13.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας (δώρο 8 εκατ. ευρώ σε 11.500 δικαιούχους).

Σημειώνεται ότι ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας αλλά απορρίπτεται η αίτηση εάν δεν υπάρχει ασφαλιστική ενημερότητα. Πρόκειται για προϋπόθεση που λειτουργεί ανασταλτικά στο κίνητρο για αγρότισσες, εργαζόμενες του εμπορικού τομέα και άλλες περιπτώσεις ασφαλισμένων που οφείλουν ακόμη και μικροποσά χάνοντας την ευκαιρία συμμετοχής στο μέτρο που προβλέπει αναδρομικά από 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Εντωμεταξύ, φέτος ενόψει Πάσχα δεν έχει προβλεφθεί -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- το ειδικό επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα, για δημοσιονομικούς λόγους.

Τέλος, στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν αρχίσει να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα. Αφορά περίπου 2,5 εκατ. εργάτες και υπαλλήλους. Δεν αφορά συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Αποτελεί το ήμισυ του 14ου μισθού. Ειδικότερα, το Δώρο για όσους έχουν εργαστεί το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου αφορά μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια και ως βάση λαμβάνεται ο μισθός που καταβάλλεται 15 ημέρες πριν από το Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένο Δώρο φέτος λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού ένα μήνα πριν το Πάσχα. Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: