Σελέμπριτις, ινφλουένσερς και ευρωψηφοδέλτια

Σελέμπριτις, ινφλουένσερς και ευρωψηφοδέλτια
Ψηφοδέλτια μέσα σε κάλπη, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας σε εκλογικό τμήμα στο Ναύπλιο , Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν για την εκλογή των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρουσιαστές, σελέμπριτις, πρώην αθλητές, ινφλουένσερς μετατρέπονται εν μια νυκτί σε υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Τα κόμματα ολοκλήρωσαν την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων τους και η προεκλογική περίοδος έχει πλέον ξεκινήσει. Απομένουν 50 μέρες για τις ευρωεκλογές και η μάχη για το σταυρό – σε πανελλήνιο επίπεδο – θα είναι σκληρή: για να πάει κανείς στην ευρωβουλή πρέπει να εξασφαλίσει καταρχάς την κομματική στήριξη. Κι έπειτα, την αναγνώριση. Ο βαθμός δυσκολίας στις ευρωεκλογές είναι ίσως μεγαλύτερος από αυτόν των βουλευτικών, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν χρόνο να γυρίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και να συναντηθούν προσωπικά με τους ψηφοφόρους. Στην περίπτωση των ευρωεκλογών, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, εκτός αν κάποιος διαθέτει κάποια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να σκορπίσει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κόμματα να επιλέγουν πρόσωπα ως επί το πλείστον γνωστά, πρόσωπα οικεία και ανθρώπους που δεν χρειάζεται να συστηθούν στο κοινό μέσα σε ένα διάστημα 50 ημερών. Παρουσιαστές, σελέμπριτις, πρώην αθλητές, ινφλουένσερς μετατρέπονται εν μια νυκτί σε υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μοιάζει να έχουν την ανάγκη της μάχης στα τηλεοπτικά πάνελ, όπως γίνονταν παλιότερα. Αρκεί ένα καλό καθημερινό βίντεο στο τικ-τοκ, μια καμπάνια εύστοχα σχεδιασμένη και εκατοντάδες χιλιάδες likes για να βρεθείς ξαφνικά από το Κολωνάκι στην Γκράντ Πλας των Βρυξελλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος: την επόμενη πενταετία η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις: θα πρέπει να διαμορφώσει τους όρους δημιουργίας της ευρωπαϊκής άμυνας, να εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή, να ενσωματώσει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες εκατομμύρια μετανάστες, κλιματικούς ή μη, να διαχειριστεί την κλιματική κρίση και να αποφασίσει για την περαιτέρω διεύρυνσή της. Το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ένας θεσμός χωρίς πολιτική σημασία: αντίθετα είναι ο χώρος των ζυμώσεων, είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού οργανισμού, είναι η μήτρα των αποφάσεων που λαμβάνει η Επιτροπή.

Υπό αυτή την έννοια, το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί μπορούν να λειτουργούν ως ιμάντας πληροφόρησης αλλά και διεκδίκησης των εθνικών μας συμφερόντων. Οι 21 εκπρόσωποί μας στην ευρωβουλή θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο την επόμενη πενταετία – ίσως σημαντικότερο από αυτό που διαδραμάτισαν οι προκάτοχοί τους. Ας το έχουμε κατά νου στην κάλπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: