Fortune: Η Ελλάδα ίσως έχει ήδη χρεοκοπήσει. Κι αυτός είναι ο λόγος

Fortune: Η Ελλάδα ίσως έχει ήδη χρεοκοπήσει. Κι αυτός είναι ο λόγος

Μπορεί η άτακτη χρεοκοπία να αποφευχθεί, όμως η εσωτερική στάση πληρωμών είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Του Τζόφρεϊ Σμιθ

Τα κακά νέα είναι ότι η Ελλάδα ήδη (πιθανότατα) χρεοκοπεί.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν αφορά εσένα, αγαπητέ ξένε φορολογούμενε (κι έμμεσε χρηματοδότη του ΔΝΤ).

Έπειτα από μια εβδομάδα συναγερμού, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποσχέθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κριστίν Λαγκάρντ (και τον βοηθό γραμματέα του ΔΝΤ, Νέιθαν Σιτς) ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ αυτήν την Πέμπτη.

Όμως η αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας δεν αποκλείει πιο ομαλές μορφές εκδήλωσής της, και δεν υπάρχει λόγος να μην υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σύντομα ορατό. Τα έσοδα των φόρων μειώνονται σε σχέση με τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση ασκεί μια επιθετική εισπρακτική πολιτική στους δημόσιους οργανισμούς όπως τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, και η ΕΚΤ εξακολουθεί να αρνείται να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν περισσότερο χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο.

Μετά από όλα αυτά, ο μόνος τρόπος να καλυφθεί το κενό είναι η χρεοκοπία προς άλλες υποχρεώσεις – όπως τους συνταξιούχους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους προμηθευτές και τις δημόσιες υπηρεσίες. Εν ολίγοις, σε όλους όσους δεν ασκούν επιρροή «ζωής και θανάτου» πάνω στην ίδια τη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Ρίχνοντας μια τελευταία ζαριά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Τετάρτη τη Μόσχα για να εξετάσει το ενδεχόμενο εάν ένα βέτο της Ελλάδας για νέες κυρώσεις στη Ρωσία, μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για μια μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας.

Πιθανότατα, βέβαια, να απογοητευτεί, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν βλέπει ήδη τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς και δεν φαίνεται να βιάζεται να προχωρήσει σε ένα πιστωτικό ρίσκο σαν αυτό, ειδικά όταν το άμεσο περιβάλλον του, τού λέει πως αυτά τα κεφάλαια είναι απαραίτητα για να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, στην επίσκεψη του στη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης του εμπορικού εμπάργκο σε φρούτα και λαχανικά με προέλευση από την ΕΕ. Παρόλα αυτά, κι έπειτα από την παράνομη εισαγωγή τέτοιων προϊόντων μέσω Λευκορωσίας, Τουρκίας, Σερβίας ακόμη και Μαρόκου, η κίνηση αυτή φαίνεται μάλλον απίθανη (εκτός κι αν ο Ρώσος πρόεδρος στοχεύει να χρησιμοποιήσει αυτήν την παραφιλολογία για να μειώσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων).

Επομένως, είναι πιθανό πως από την Παρασκευή τα πάντα θα επανέλθουν στην αργή πορεία της Ελλάδας προς την χρεοκοπία στις υποχρεώσεις της στους Έλληνες πολίτες, έτσι όπως συνέβη και στις αρχές του 2012. Αυτό είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει για αρκετό χρονικό διάστημα, και σίγουρα μέχρι τις 24 Απριλίου, όπου και αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο Eurogroup.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί την τελευταία (προγραμματισμένη) ευκαιρία για να καταλήξουν και οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιήσει και την Ελλάδα αλλά και τους πιστωτές της. Προφανώς, και λαμβάνοντας υπόψη τις συχνές πολιτικές ακροβασίες της Ευρωζώνης, υπάρχει η πιθανότητα και για άλλες συναντήσεις της τελευταίας στιγμής για το ζήτημα ακόμη και μετά το προγραμματισμένο Eurogroup.

Όμως, εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε είναι πολύ πιθανό για την Ελλάδα να σχηματίσει τα δικά της συμπεράσματα για το μέλλον της στην Ευρωζώνη και να οδηγηθεί στο ακραίο σενάριο ενός ακόμη bank run.

Μερικές ακόμη μικρότερες αποπληρωμές ομολόγων –στις 14 και 17 Απριλίου- απειλούν με μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας η οποία θα φέρει την Ελλάδα έως το τέλος του μήνα σε ένα σημείο όπου πολλοί εργαζόμενοι θα απειληθούν από καθυστέρηση πληρωμών των μισθών/συντάξεων/ΦΠΑ/επιστροφών φόρου – μια εξέλιξη η οποία μπορεί να προκαλέσει τους καταθέτες να αποσύρουν από το φόβο τους όσες καταθέσεις διαθέτουν ακόμη στις τράπεζες.

Οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, οι οποίες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά αναχαιτίστηκαν τον Μάρτιο, ίσως αναθερμανθούν και πάλι, και τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αποφασίσει εάν υπάρχει σοβαρός λόγος να αναχαιτίσει τις απώλειες της, σταματώντας να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες.

Όμως, μέχρι τότε, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως, όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Reuters την Δευτέρα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της «αδιάκοπα».

Πηγή: fortune.com