«Φωτιά» στον προϋπολογισμό βάζουν οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά και συντάξεις

«Φωτιά» στον προϋπολογισμό βάζουν οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά και συντάξεις

Στο ΣτΕ θα κριθεί εάν θα χρειαστεί να βρεθούν τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό.

 

Σοβαρή προειδοποίηση για την πορεία του προϋπολογισμού του 2019 έδωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι οι επερχόμενες εκλογές και οι δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις και αναδρομικά συνιστούν σημαντικούς κινδύνους.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, απαιτεί επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας για να διασφαλισθεί. Εκτιμά ακόμη ότι είναι υπεραισιόδοξη η προσδοκία για ανάπτυξη κατά 2,5% το 2019 και απαιτεί ενίσχυση των παραμέτρων της οικονομίας. Και κρούει τον κώδωνα για την μεγάλη άνοδο των εισαγωγών.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το ενδεχόμενο να επικυρωθεί από το ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των Δώρων στο Δημόσιο. Αν η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικυρώσει την απόφαση του Στ’ τμήματος τότε αυτομάτως δημιουργείται ένα πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος περίπου 1,8 δις ευρώ. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει εφεξής το ετήσιο κόστος της αποκατάστασης 13ου- 14ου μισθού, που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.