«Φωτιές» άναψε η Eurostat για το πλεόνασμα

«Φωτιές» άναψε η Eurostat για το πλεόνασμα

Εκνευρισμός στην Αθήνα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της - Τι απαντάει το υπουργείο Οικονομικών.

Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα», η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος αντιλαμβάνεται ως υποθετικές τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί (δηλ. αξιόπιστοι) αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», επισημαίνει ο Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες». Αναφέρει μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Τέλος Μαρτίου η Eurostat θα υπολογίσει το επίσημο νέο χρέος. «Τότε θα δημοσιοποιήσουμε αριθμούς επί των οποίων θα μπορούμε να βασιστούμε. Αυτές είναι τιμές οι οποίες είναι ‘ανθεκτικές’», συμπληρώνει ο επικεφαλής της Eurostat.

Στουρνάρας: «Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγάλη έκπληξη»

H απάντηση της Ελληνικής πλευράς
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς, που αιφνιδιάστηκε από αυτές τις δηλώσεις, ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε συνέντευξη του ανάφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προκαλέσει έκπληξη, συμμετείχε το Σάββατο το βράδυ σε σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ενημέρωσε τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

Σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν. «Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες «, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών. Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως «υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». Επ’αυτου πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.

«Το θέμα δεν είναι πότε θα έρθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει, δηλαδή να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει η Eurostat, όπως θα τα επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες.

ΥΠΟΙΚ: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση μετρά το ένα χαστούκι μετά το άλλο»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, με ανακοίνωση του αναφέρει:  «Η κυβέρνηση που μετρά το ένα χαστούκι μετά το άλλο από τους εκπροσώπους των δανειστών, τώρα έχει να αντιμετωπίσει και την ψυχρολουσία από τη Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην κριτική που ασκήσαμε από την αρχή των πανηγυρισμών της κυβέρνησης, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με στραγγάλισμα των δημοσίων επενδύσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους και δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε βιώσιμο, τώρα πρέπει να προστεθεί ότι δεν είναι καν αυτό για το οποίο επιχαίρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το κραδαίνουν σαν λάβαρο πάνω στα συντρίμμια του μνημονίου.
Τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους, η παρέμβαση της Eurostat ξηλώνει εντελώς ό,τι είχε απομείνει από το κυβερνητικό success story, αποκαλύπτοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την πολιτική γύμνια της κυβέρνησης».

Τελευταία Ενημέρωση: 17:02