«Φουντώνει» ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη

«Φουντώνει» ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη

Η σύρραξη στη Γάζα προκαλεί αντισημιτικές επιθέσεις – Προσωρινή εκεχειρία κήρυξε το Ισραήλ. 

Ανήσυχος εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωση του εκφράζει εκφράζει «τη λύπη του για την πρόσφατη αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», με την ευκαιρία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να δώσει το πρόσχημα για την εφαρμογή διακρίσεων που μπορεί να πλήξει την κοινωνική ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή η σύρραξη πρέπει να λήξει με τον άμεσο τερματισμό της βίας και μέσω διαπραγματεύσεων», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή εκφράζει επίσης ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Στη Γάζα, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα ανακοίνωσε ότι δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 1.822 νεκρούς Παλαιστίνιους τον απολογισμό τεσσάρων εβδομάδων συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Τζαμπαλίγια, δύο στις συνοικίες Ζεϊτούν και Σέιχ Ραντουάν στην πόλη της Γάζας, ένας στη Νουσεϊράτ στον κεντρικό τομέα του παλαιστινιακού θύλακα και ένα παιδί στη Ράφα.

Ανθρωπιστική εκεχειρία λίγων ωρών
Στο μεταξύ επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία κήρυξε το Ισραήλ, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, μετά από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι. Σχετικά με την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος ήταν τρεις μαχητές οι οποίοι επέβαιναν σε μία μοτοσικλέτα κοντά στο σχολείο.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ παραδέχτηκαν απόψε ότι έβαλαν εναντίον ενός στόχου κοντά στο σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα όπου τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί. «Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο τρεις τρομοκράτες του Ισλαμικού Τζιχάντ που επέβαιναν σε ένα μηχανάκι κοντά στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου σημειώνεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις «εξετάζουν τις συνέπειες που είχε αυτό το πλήγμα».

Από τον βομβαρδισμό του σχολείου, τον τρίτο εναντίον κτιρίου του ΟΗΕ μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι. Η επίθεση αυτή προκάλεσε την οργή του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια».

Διαβάστε σχετικά: Ο ΟΗΕ καταδικάζει ως «εγκληματική» τη νέα επίθεση σε σχολείο του στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως «εγκληματική ενέργεια» που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συγκλονισμένες από αυτή την «επαίσχυντη» επίθεση.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 10:00 ( τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) στη Γάζα, εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.

Η 7ωρη αυτή εκεχειρία θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα είναι σε θέση να επιστρέψουν, δήλωσε ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεκάι.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στο σχολείο, ενώ 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους.

Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του σχολείου.

«Το Ισραήλ παρακολουθούσε τον Τζον Κέρι»
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε την Κυριακή σε άρθρο του ότι το Ισραήλ και τουλάχιστον μία ακόμα υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσαν, πέρυσι, τηλεφωνήματα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όταν αυτός καλούσε από μη ασφαλείς γραμμές και ενώ είχε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με ηγέτες της Μέσης Ανατολής σχετικά με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το περιοδικό αναφέρει ότι «διάφορες πηγές από μυστικές υπηρεσίες» δήλωσαν ότι παρόλο που ο Κέρι διέθετε ασφαλή τηλεφωνική γραμμή στην έπαυλή του στην Τζορτζτάουν, όταν ταξίδευε και έπρεπε να κάνει σύντομα τηλεφωνήματα χρησιμοποιούσε ορισμένες φορές ένα συνηθισμένο τηλέφωνο, το οποίο παρακολουθούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών.

«Μεγάλος αριθμός αυτών των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιούνταν μέσω δορυφόρου, παρακολουθούνταν από τουλάχιστον δύο μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και του Ισραήλ», αναφέρει το περιοδικό. «Είναι πιθανό να τις παρακολουθούσαν επίσης οι Ρώσοι και οι Κινέζοι».

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Κέρι γνώριζε τους κινδύνους, ωστόσο ήθελε αποτελέσματα και οι προσωπικές συζητήσεις ήταν πιο σημαντικές για αυτόν από τις ανησυχίες που εξέφραζαν οι σύμβουλοι ασφαλείας του.

Επίσης, το Der Spiegel αναφέρει πως ούτε το Ισραήλ αλλά ούτε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκαναν οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με το άρθρο.