«Φουντώνουν» τα σενάρια για προληπτική γραμμή λόγω Ιταλίας

«Φουντώνουν» τα σενάρια για προληπτική γραμμή λόγω Ιταλίας
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives at a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, January 14, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Η ιταλική κρίση επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση για προληπτική γραμμή στήριξης, που θα «θωρακίσει» την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει στο αφήγημα της καθαρής εξόδου το καλοκαίρι από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά μόνο εύκολο δεν θα είναι αυτό σενάριο.

Εκτός από την ενισχυμένη εποπτεία, στην οποία θα βρίσκεται η χώρα μας, οι συνθήκες στις αγορές, λόγω της Ιταλίας που οδεύει σε πρόωρες εκλογές, μόνο ιδανικές δεν θεωρούνται.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, σημείωσε με νόημα ότι «θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα. Σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και “θεαματικά”, αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα και θα είναι προς το καλύτερο και για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς; Όταν βγάζεις έναν ασθενή από την εντατική, ακόμη κι αν είναι αθλητής, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο».

Χθες οι αγορές, με το που διαφάνηκε η απειλή εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, αντέδρασαν. Οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνουν τα ιταλικά ομόλογα, των οποίων οι τιμές στα 10ετή εκτινάχθηκαν στα ύψη  σε λίγες μόνο ημέρες, καθώς το ρίσκο μιας σύγκρουσης της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δημιουργεί αμφιβολίες για τη μελλοντική πορεία της χώρας και των τραπεζών της, με πιθανές συνέπειες ευρύτερα και στην Ευρωζώνη.

Το απειλητικό τσουνάμι συμπαρέσυρε τα ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και φυσικά της Ελλάδας, τα 10ετή της οποίας από το 3,7% βρέθηκαν χθες μια ανάσα από το 5%.

Στο παρασκήνιο, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επαναφέρουν το ζήτημα της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM (ECCL+) για την Ελλάδα. Η αβεβαιότητα, είτε λόγω της Ιταλίας είτε λόγω μιας υποδεέστερης από την αναμενόμενη λύσης για το χρέος, θα οδηγήσει την απόπειρα για την επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου σε αναβολή για «καλύτερες ημέρες», αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος.

Το οικονομικό επιτελείο στηρίζει την άρνηση στο λεγόμενο «μαξιλάρι ρευστότητας» το οποίο είναι υπό διαμόρφωση και μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

Όμως η Κομισιόν θεωρεί πως ένα μαξιλάρι 18-20 δισ. ευρώ επαρκεί για 12 έως 18 μήνες, δηλαδή μέχρι και το 2019. Οίκοι επίσης όπως η Bank of America και η Goldman Sachs βρίσκουν το μαξιλάρι μικρό.