Fourlis: Έμφαση σε e-commerce και ρευστότητα  – Νέο «μικρό» ΙΚΕΑ στον Πειραιά

Fourlis: Έμφαση σε e-commerce και ρευστότητα  – Νέο «μικρό» ΙΚΕΑ στον Πειραιά
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Προετοιμασία για βασικό και κακό σενάριο - Με 25% και 15% αντίστοιχα τρέχουν οι πωλήσεις Intersport και ΙΚΕΑ μετά το lockdown.

Λαμβάνει υπόψη τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ανάκαμψη το 2021, αλλά προετοιμάζεται για πιθανή διατήρηση των προκλήσεων και εντός του επόμενου έτους η διοίκηση της Fourlis, που διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας και επιταχύνει τις επενδύσεις στο online κανάλι, το οποίο αναμένεται να συνεισφέρει στους στόχους που έχει θέσει για ενίσχυση μεριδίων στους τομείς που δραστηριοποιείται, οικιακό εξοπλισμό (ΙΚΕΑ) και αθλητικά είδη (Intersport και The Athlete’s Foot – TAF).

Χάρη στην αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων περιορίστηκε ο χαμένος τζίρος λόγω lockdown στο α’ τρίμηνο σε 12,6%, καθώς ενώ οι δύο πρώτοι μήνες, Ιανουάριος και Φεβρουάριος έφεραν θετικό αποτέλεσμα (+6%), με ικανοποιητική ανάπτυξη στην Ελλάδα και ενίσχυση μεριδίων σε όλες τις περιοχές, τον Μάρτιο ωστόσο οι πωλήσεις κατέρρευσαν σημειώνοντας πτώση 50%.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Πεταλά, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Fourlis, καταγράφηκε πτώση της επισκεψιμότητας και πριν το κλείσιμο των καταστημάτων μέσα στον Μάρτιο, λόγω της κακής ψυχολογίας των καταναλωτών σε συνέχεια της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων Covid-19.

«Το α’ τρίμηνο του 2020 είναι διαφορετικό από κάθε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την ατζέντα των θεμάτων στο conference call για την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών χθες το απόγευμα.

Στα καλά νέα, σημείωσε ότι το δίκτυο φυσικών καταστημάτων υπεραποδίσει στο διάστημα που τέθηκε και πάλι σε λειτουργία. Σήμερα λειτουργεί στο 98% της δυναμικότητας του το δίκτυο IKEA, αφού το κατάστημα στη Λεμεσό είναι κλειστό, ενώ κλειστά είναι και 60 καταστήματα αθλητικών ειδών που λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα σε Ρουμανία, Τουρκία και Κύπρο – σε σύνολο δικτύου 119 καταστημάτων Intersport και 16 ΤΑF.

Ειδικότερα, αύξηση 25% σημειώνεται στις πωλήσεις της δραστηριότητας αθλητικών ειδών και 15% στις πωλήσεις του δικτύου ΙΚΕΑ αλλά η διοίκηση κρατά μικρό καλάθι για το γ’ και δ’ τρίμηνο περιμένοντας να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου από 106 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 διαμορφώνεται σε 121 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020. Το λειτουργικό κόστος, ειδικά την περίοδο Μαρτίου Απριλίου περιορίστηκε κατά 13 εκατ.ευρώ και η ρευστότητα ενισχύεται με επιπλέον πιστωτικές γραμμές. Διαμορφώνονται σε 82,6 εκατ. ευρώ από 41 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 και 23,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η ρευστότητα ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετή εάν δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ύψος της ρευστότητας που θα “καίγεται” σε περιβάλλον αβεβαιότητας, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Πεταλάς.

Η Fourlis έχει εξασφαλίσει επίσης ειδικές συμφωνίες με τους στρατηγικούς της συνεργάτες, InterIkea, Nike, Adidas κ.ο.κ. για επιμήκυνση της περιόδου πληρωμών αλλά και με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στα καταστήματά της αξιοποιώντας όλα τα προσφερόμενα μέτρα από τις τοπικές κυβερνήσεις στις χώρες που δραστηριοποιείται.

Επίσης θα αξιοποιήσει τα μέτρα που θεσπίζει η ελληνική κυβέρνηση (σημειώνεται ότι η ενημέρωση των αναλυτών έγινε μία ώρα νωρίτερα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών).

Το e-commerce

Αναφορικά με το e-commerce, την περίοδο του lockdown οι πωλήσεις τόσο του δικτύου ΙΚΕΑ όσο και των Intersport και TAF παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις, ήτοι 2,5 φορές και 7,2 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις της ΙΚΕΑ εισφέρουν το 10% του κύκλου εργασιών του ομίλου και αυτές της Intersport το 5%, μερίδια που αναμένεται να ενισχυθούν. Εξάλλου μέχρι τις 15 Ιουνίου το online κανάλι θα λειτουργεί σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, για όλα τα σήματα του ομίλου ενώ ολοκληρώνεται και η επένδυση επέκτασης κατά 3.000 τ.μ. των υποδομών logistics. Το ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους στη Βάρνα ανοίγει τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις 4-5 φορές πάνω από τις πωλήσεις του pick up point το οποιο θα αντικαταστήσει ενώ όπως αποκάλυψε η διοίκηση του ομίλου Fourlis τον Οκτώβριο θα ανοίξει κι ένα ακόμη τέτοιου τύπου κατάστημα 2.000 τ.μ. στο κέντρο του Πειραιά. Προσδοκίες καλλιεργεί επίσης το flagship store των Intersport και TAF στην οδό Ερμού αλλά και η επέκταση του δικτύου στη Ρουμανία.

Επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων

Αναφορικά με την δραστηριότητα στο real estate, πρόκειται για μεγάλο project, όπως το χαρακτηρίζει η διοίκηση, το οποίο πιθανόν θα καθυστερήσει λίγο λόγω της πανδημίας αλλά με βάση τις εκτιμήσεις περί τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη λειτουργία της AEEAΠ, με στόχο να αξιοποιήσει τις προπτικές της τοπικής αγοράς real estate.

Εν κατακλείδι, όπως τόνισε ο κ. Πεταλάς, η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες του ομίλου Fourlis, που δίνει έμφαση στην μεγιστοποίηση της δραστηριότητας του online καναλιού, τη ρευτότητα, την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του κόστους λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών σε ένα περιβάλλον όπου αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο.