Fourlis: Προβλέπει κύκλο εργασιών 750 εκατ. ευρώ το 2025

Fourlis: Προβλέπει κύκλο εργασιών 750 εκατ. ευρώ το 2025
Οι προσδοκίες μετά τις καλές επιδόσεις στο α' εξάμηνο και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και οι επενδύσεις στο retail.

Ανεβάζει τον πήχη των εσόδων στα 750 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2025 ο όμιλος Fourlis, που βλέπει να αποδίδουν οι επενδύσεις σε logistic centers, συνεργασίες και νέες τεχνολογίες στα δίκτυα καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport.

Ειδικότερα για το 2022 ο στόχος τίθεται στα 500 εκατ. ευρώ όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου Βασίλης Φουρλής χθες, στο πλαίσιο conference call για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου στους αναλυτές. Σε επίπεδο κερδοφορίας, για το 2025 ο όμιλος προβλέπει Ebit margin 8% και για το 2022 γύρω στο 2,5-3%. Το επιτελείο του ομίλου μίλησε για εφικτούς στόχους σε συνέχεια των καλών επιδόσεων του α’ εξαμήνου αλλά και του θετικού momentum που χαρακτηρίζει τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο που ακολούθησαν. Οι πωλήσεις στο συγκεκριμένο διάστημα κινούνται κατά 7% υψηλότερα από το αντίστοιχο δίμηνο του 2019 καλλιεργώντας προσδοκίες στη διοίκηση που επιχειρεί διαχείριση του κόστους, εν μέσω ενεργειακής κρίσης αλλά και παρενεργειών της διεθνούς διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα της ΙΚΕΑ.

Παρά τον διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους, συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία, αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν την επισκεψιμότητα στα καταστήματα, ο όμιλος κερδίζει μερίδια, όπως ανέφερε ο Απόστολος Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος της Fourlis Group. Οι πωλήσεις του στο α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 212,6 εκατ. ευρώ αυξημένες πάνω από 3% συγκριτικά με το 2019.

Οι επενδύσεις

Σημειώνεται ότι ο όμιλος προωθεί σταθερά επενδύσεις στο real estate παράλληλα με τις διαδικασίες για την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο. Αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι και προσδιορίζεται σε χρονική στιγμή που θα ευνοούν οι συνθήκες στην αγορά. Αναφορικά με το retail οι επενδύσεις το 2022 θα κυμανθούν σε 20-22 εκατ. ευρώ ενώ είναι σε εξέλιξη μια σειρά από νέα project.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των εργασιών για την ανακατασκευή μεγάλων ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα, προωθούνται σχετικές εργασίες στα δύο καταστήματα της Αθήνας ενώ σχεδιάζονται ήδη 3 νέα μικρότερα ΙΚΕΑ σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό, επιφάνειας μεταξύ 6.000-12.000 τ.μ. το καθένα. Στην Intersport προχωρά το σχέδιο ανακαινίσεων καταστημάτων του δικτύου σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ενώ έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση στην Τουρκία, που δεν επιβαρύνει πλέον τον όμιλο με ζημιές. Αναφορικά με την Holland & Barrett τα πρώτα δύο καταστήματα θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους ενώ η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σταδιακά με στόχο 100 καταστήματα σε βάθος πενταετίας ή επταετίας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.